Antena 3 Actualitate Vaslui. Nu mai sunt bani pentru însoţitorii persoanelor cu handicap

Vaslui. Nu mai sunt bani pentru însoţitorii persoanelor cu handicap

22 Iun 2011   •   22:44
Vaslui. Nu mai sunt bani pentru însoţitorii persoanelor cu handicap
Sursa foto: Foto: Videonews

În judeţul Vaslui, persoanele cu dizabilităţi sunt condamnate să se descurce singure. Pentru că nu mai au bani, autorităţile nu mai pot plăti salariile însoţitorilor. Oamenii au de ales: fie intră în şomaj şi primesc totuşi nişte bani, fie au grijă de oamenii bolnavi şi speră că, la un moment dat, se vor găsi bani şi pentru ei.

Autorităţile nu găsesc însă soluţii.

"Am fost informaţi de mai multe primării că asistenţii personali nu mai pot fi asistenţii primăriei şi din lipsă de fonduri vor fi disponibilizaţi", a declarat Irinel Stativa, director adjunct la DGASPC Vaslui.

Potrivit legislaţiei, însoţitorul unei persoane cu handicap primeşte de la primărie 500 lei pe lună. Însă, la această sumă, primăria trebuie să plătească obligaţii către stat, ca pentru oricare salariat cu carte de muncă. Aşa se face că, suma lunară cheltuită de o primărie pentru un asistent personal depăşeşte 800 de lei.

În judeţul Vaslui, aproape trei sferturi din cele 86 de primării nu au mai plătit de luni bune salariile însoţitorilor. În judeţ sunt 1700 de asistenţi personali şi mai bine de un sfert vor fi disponibilizaţi. Pentru început.

 


×
Subiecte în articol: bani intretinere somaj

Ați resimțit creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022? Cât ar trebui să fie pensia în România pentru o viață normală? Dezbate subiectul împreună cu noi pe grupul de Facebook Ştiri Antena 3

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close