Antena 3 CNN Actualitate Vechime în muncă 2022: Aceste concedii sunt calculate pentru stabilirea drepturilor de pensie

Vechime în muncă 2022: Aceste concedii sunt calculate pentru stabilirea drepturilor de pensie

Concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele pentru pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt calculate atunci când se stabilesc drepturile de pensie.

Vechime în muncă 2022: Aceste concedii sunt calculate pentru stabilirea drepturilor de pensie
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mai 2022   •   15:49

„Absențele nemotivate și concediile fără plată se scad din vechimea în muncă", prevede Codul muncii.

Perioada în care contractul de muncă al salariatului aflat în concediu pentru incapacitate de muncă se suspendă este considerată vechime în muncă.

Concediile care sunt luate în considerare atunci când se calculează vechimea în muncă: concediul de odihnă, concediul pentru incapacitate de muncă, concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul paternal, Concediul de creștere a copilului, concediul de acomodare,  concediul pentru îngrijirea copilului bolnav.

Procedura prin care se pot cumpăra anii de pensie s-a simplificat. Persoanele care nu au suficientă vechime pot să încheie cu casele de pensii un contract de asigurare socială de până la 6 ani consecutivi.

Pentru acești 6 ani se vor achita aproape 46.000 de lei. Autoritățile nu au impus însă un plafon maxim, așa ca sunt și persoane care s-au angajat să vireze sume mai mari, în speranța că vor avea o pensie buna.

 

×
Subiecte în articol: pensie vechime în muncă concediu
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close