Verdictul pentru "greii" fotbalului se va da pe 20 mai. Procurorii au cerut pedepse mai mari pentru inculpaţii din dosarul Transferurilor

de M.Z.    |    17 Mai 2013   •   21:50
Verdictul pentru "greii" fotbalului se va da pe 20 mai. Procurorii au cerut pedepse mai mari pentru inculpaţii din dosarul Transferurilor Foto: caon.ro
Update 21.49 - Sentinţa în cazul celor opt oameni de fotbal judecaţi dosarul transferurilor, care va fi definitivă, va fi luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) luni, 20 mai. 

ICCJ a încheiat, vineri seară, dezbaterile în dosarul în care cei opt au fost condamnaţi de instanţa inferioară, Curtea de Apel Bucureşti, la închisoare cu executare sau cu suspendare.
 
Procurorul DNA a cerut judecătorilor instanţei supreme mărirea pedepselor dispuse de Curtea de Apel în cazul celor opt oameni de fotbal, în timp ce avocaţii acestora au solicitat achitarea acestora.

În ultimul cuvânt, toţi cei opt s-au arătat nevinovaţi, susţinând că au făcut transferurile în acord cu legislaţia de la acea vreme.


Procurorii cer pedepese mai mari pentru inculpaţii din dosarul Transferurilor şi închisoare cu executare şi pentru Gică Popescu şi Jean Pădureanu.

Pentru Giovani Becali, magistraţii solicită şi o condamnare separată şi pentru atitudinea avută în faţa instanţei. De asemenea, procurorii vor să le fie anulate circumstanţele atenunante.
 
În ceea ce îi priveşte pe Ioan şi Victor Becali, Mihai Stoica, George Copos şi Cristian Borcea, procurorul a susţinut că pedepsele între patru şi opt ani de închisoare cu executare dispuse de Curtea de Apel Bucureşti nu reflectă în mod real gravitatea faptelor lor şi a solicitat, de asemenea, majorarea pedepselor.
 
Totodată, procurorul a cerut instanţei să dispună confiscarea sumelor de 40.000 de dolari de la George Copos, 258.000 şi 180.000 de dolari  de la Cristian Borcea, potrivit Mediafax.
 
La rândul lor, avocaţii au solicitat achitarea oamenilor de fotbal judecaţi în acest dosar, considerând că DNA nu a adus probe care să dovedească vinovăţia acestora. 
 
Avocatul clubului Tractorul Braşov, grupare constituită ca parte civilă în cazul transferului lui Bratu, a estimat prejudiciul adus acestui club la suma de 298.000 de dolari, incluzând penalităţile.
 
Reprezentantul lui Jean Pădureanu a depus înscrisuri privind starea sănătăţii fostului preşedinte al clubului Gloria.
 
Pe 3 aprilie, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe George Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu, în dosarul transferurilor de jucători. 
 
Decizia Tribunalului Bucureşti a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel Bucureşti, care, în 12 noiembrie 2012, i-a condamnat pe toţi cei opt oameni de fotbal la pedepse cu închisoarea, cu suspendare sau cu executare.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei în 2 octombrie 2008, de către procurorii anticorupţie, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.
 
În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.
 
Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud. 


Parteneri
x close