Antena 3 CNN Actualitate Veste bună pentru bucureşteni. ELCEN, pregătită din punct de vedere tehnic pentru a asigura energie termică

Veste bună pentru bucureşteni. ELCEN, pregătită din punct de vedere tehnic pentru a asigura energie termică

Veste bună pentru bucureşteni. ELCEN, pregătită din punct de vedere tehnic pentru a asigura energie termică
04 Aug 2015   •   21:12

Electrocentrale București este pregătită din punct de vedere tehnic pentru a asigura energie termică municipiului București, la nivelul mediu de aproximativ 1400 Gcal/oră și are asigurată funcționarea pe păcură pentru perioadele impuse de condițiile meteorologice deosebite, a dat asigurări, marți, directorul general al companiei, Marcel - Octavian Nicolaescu, într-o ședință la care a participat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri Bogdan Badea.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, secretarul de stat în MEIMMMA Bogdan Badea a efectuat, marți, o vizită de lucru la societatea Electrocentrale București, cu scopul de vedea care este starea tehnică a instalațiilor de la CET Vest, CET Progresu, CET Sud și CET Grozăvești, dar și acela de a verifica stadiul pregătirilor societății pentru activitatea din sezonul rece, notează Agerpres.

Bogdan Badea a apreciat investițiile făcute la CET Vest, care permit Electrocentrale București să producă în acest punct de lucru retehnologizat în anul 2009 energie termică și electricitate cu un randament global extrem de ridicat.

'Producerea de energie termică și electrică în ciclu combinat reprezintă vârful tehnologic actual. Vreau să vă încurajez să faceți în continuare investiții pentru că, în domeniul energetic, succesul de piață aparține celor care reușesc să țină pasul cu tehnologia și care sunt preocupați permanent de eficiența energetică", a spus reprezentantul MEIMMMA, în ședința cu managementul Electrocentrale București.

În acest sens, el a îndemnat conducerea societății să apeleze la fondurile europene, iar pe lista proiectelor să le includă și pe cele referitoare la zona recuperatoarelor de căldură de înaltă eficiență, care ar putea duce la o reducere mai mare a consumului propriu tehnologic.

"Orientați-vă către zona fondurilor europene și pregătiți proiecte care să fie eligibile și care să vă permită să vă eficientizați activitatea folosind mai puțini bani din bugetul societății. Este o oportunitate de care trebuie să profitați și vă încurajez să înaintați Ministerului Energiei o listă de propuneri și proiecte pentru ca, împreună, să discutăm cele mai bune soluții pentru ELCEN. Vă sugerez să includeți și investiții pe zona recuperatoarelor de căldură de înaltă eficiență care v-ar permite să reduceți și mai mult consumul propriu tehnologic, transformând energia termică evacuată în atmosferă în electricitate pentru propriile necesități', a precizat Bogdan Badea.

În ceea ce privește furnizarea de servicii pentru bucureșteni în perioada de iarnă, directorul general al ELCEN, Marcel — Octavian Nicolaescu, a declarat că societatea este pregătită din punct de vedere tehnic pentru a asigura energie termică municipiului București, la nivelul mediu de aproximativ 1.400 Gcal/oră.

'În cazul situațiilor meteorologice deosebite, ELCEN are capacități de producție pregătite pentru suplimentarea producției de energie termică până la nivelul de 1750 Gcal/oră. De asemenea, ELCEN are asigurată funcționarea pe păcură pentru perioadele impuse de condițiile meteorologice deosebite', a afirmat Marcel Nicolaescu.

În acest context, oficialul MEIMMMA a declarat: 'Constat că, în ciuda dificultăților cu care Electrocentrale București se confruntă pe fondul neplății serviciilor prestate către RADET, societatea se pregătește pentru sezonul rece, astfel încât locuitorilor Capitalei să le poată fi asigurată în continuare căldură și apă caldă în iarna 2015-2016'.

ELCEN are în componență patru termocentrale și o uzină de reparații în București. Puterea electrică instalată în centrale este de 1.286 MW, iar puterea termică se cifrează la 5.634 MWt. Centralele au în dotare grupuri energetice în cogenerare, unele de înaltă eficiență, precum și agregate energetice de vârf (CAF-uri, cazane cu apă fierbinte). În 2014, cantitatea de energie electrică totală produsă a fost de 2,261 TWh, în timp ce cantitatea de energie termică livrată a fost de 4.612,163 Tcal.

Electrocentrale București este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) și din București (90%). Din punct de vedere al producției de energie electrică, ELCEN asigură 4,8% din cota de piață la nivel național, potrivit raportului OPCOM din decembrie 2013.

×
Subiecte în articol: ELCEN energie termica
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close