Antena 3 CNN Actualitate Veste bună pentru mulți români. Cu cât se ieftinește energia electrică

Veste bună pentru mulți români. Cu cât se ieftinește energia electrică

Veste bună pentru mulți români. Energia electrică se ieftineşte de la 1 iulie în medie cu 1,89% pentru circa 6 milioane de clienţi casnici care au contract cu furnizorii, a anunţat luni Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Veste bună pentru mulți români. Cu cât se ieftinește energia electrică
Sursa foto: Pixabay
de Cristina Tudorache    |    29 Iun 2020   •   19:15

”Raportat la perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020 tarifele reglementate aplicate de către furnizorii de ultimă instanţă obligaţi (care asigură 99,9% din consumul celor aproximativ 6 milioane de clienţi casnici pentru care se aplică tarife reglementate) au scăzut în medie cu 1,89%”, a informat ANRE.

În sedinţa Comitetului de reglementare al ANRE au fost aprobate deciziile privind stabilirea preţului reglementat pentru energia electrică livrată şi a cantităţilor de energie electrică vândute pe bază de contracte reglementate în perioada 1 iulie-31 decembrie 2020 de către producătorii Nuclearelectrica, Hidroelectrica, OMV Petrom şi Complexul Energetic Oltenia, precum şi ordinele pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate clienţilor casnici în perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 de către furnizorii de ultimă instanţă: CEZ Vânzare, Electrica Furnizare, E.ON Energie România, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Engie România şi Tinmar Energy.

”Având în vedere prevederile Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piaţa internă de energie electrică, precum şi ale Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi de modificare a Directivei 2012/27/UE, perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 este ultima perioadă de aplicare a tarifelor reglementate pentru clienţii casnici şi de stabilire a preţurilor pentru energia electrică livrată şi a cantităţilor de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanţă pe bază de contracte reglementate”, precizează ANRE.

Schimbări majore de la 1 ianuarie 2021. Piața de energie se liberalizează

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând a se realiza în regim concurenţial și nu vor mai exista tarife reglementate. Fiecare client casnic va trebui să îşi aleagă un furnizor în funcţie de nevoile specifice şi de ofertele concurenţiale puse la dispoziţie de către aceştia.

Pentru a veni în întâmpinarea clienților ANRE a pus la dispoziţie o aplicație pentru compararea preţurilor şi a condiţiilor oferite de furnizorii de energie electrică, înainte de a alege un anumit furnizor. Comparatorul de oferte poate fi accesat prin descărcarea aplicației ANRE pe dispozitivele mobile sau direct de pe site-ul ANRE - "Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice".

×
Subiecte în articol: energie electrică pret schimbari
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close