Antena 3 Actualitate Vezi care este adresa EXACTĂ a închisorii CIA din România. Nimeni nu se aştepta să fie atât de "la vedere"

Vezi care este adresa EXACTĂ a închisorii CIA din România. Nimeni nu se aştepta să fie atât de "la vedere"

de O.P.    |    08 Dec 2011   •   09:42
Vezi care este adresa EXACTĂ a închisorii CIA din România. Nimeni nu se aştepta să fie atât de "la vedere"
Sursa foto: Foto: orniss.ro

Închisoarea CIA din România ar fi funcţionat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe strada Mureş, nr. 4, în sectorul 1 al Capitalei, potrivit unei investigaţii realizate de agenţia americană Associated Press şi televiziunea germană ARD.

Associated Press şi televiziunea germană ARD susţin că au localizat fosta închisoare CIA din România şi au aflat detalii despre aceasta, o emisiune în acest sens urmând să fie difuzată joi de postul ARD.

Spre deosebire de centrele din Lituania şi Polonia, închisoarea CIA din România nu s-a aflat într-o zonă izolată, ci "la vedere", în apropierea unui bulevard mare, pe o stradă cu copaci şi case, susţine agenţia americană. Clădirea este folosită în prezent de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor secrete de Stat (ORNISS). Foşti oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au descris zona în care s-a aflat închisoare şi au identificat fotografiile clădirii, potrivit AP, citată de Mediafax.Într-un interviu realizat în noiembrie, directorul adjunct al ORNISS, Adrian Camarasan, a declarat că subsolul este una dintre cele mai sigure camere din toată România, dar a negat că americanii ar fi avut o închisoare aici. "Nu, nu. Imposibi, imposibil", a declarat el într-un interviu pentru emisiunea Panorama a postului de televiziune ARD, în timp ce un oficial din cadrul serviciilor de informaţii a monitorizat interviul.

În timpul primei lor luni de detenţie, suspecţii erau privaţi de somn şi aruncaţi în apă, loviţi sau forţaţi să stea în poziţii ce provoacă dureri, au declarat câţiva oficiali americani. Ei susţin însă că în România nu a fost folosită celebra tehnică de simulare a înecului.

După interogatoriile iniţiale, deţinuţii au primit îngrijiri, au declarat oficialii. CIA a adus mâncare Halal (conformă cu tradiţiile musulmane, n.red.) din Frankfurt, Germania.

Închisoarea din România face parte din reţeaua supranumită "black sites" pe care CIA a înfiinţat-o şi a controlat-o în Thailanda, Lituania şi Polonia. Toate închisorile au fost închise în mai 2006, iar programul CIA de detenţie şi interogare s-a încheiat în 2009.

Reacţia ORNISS

Reprezentanţii ORNISS au reacţionat la ultimele informaţii privind funcţionarea închisorilor CIA în România, arătând că, de la sfârşitul anului 2002, clădirea în care se presupune că ar fi existat aceste închisori a servit în exclusivitate ca sediu al instituţiei şi nu ca un centru de detenţie

Reprezentanţii ORNISS au formulat un punct de vedere în care au respins aceste informaţii. "Începând cu ultima parte a anului 2002, clădirea din strada Mureş, nr. 4, a servit în exclusivitate ca sediu al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. În acest sens, infirmăm categoric speculaţiile din presă conform cărora în acest sediu ar fi funcţionat o închisoare CIA", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituţiei, Simona Cap-Alb.
  
Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat a fost înfiinţat de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă din noiembrie 2002.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close