Antena 3 CNN Actualitate Viaţa de scenă, la schimb pentru droguri

Viaţa de scenă, la schimb pentru droguri

Viaţa de scenă, la schimb pentru droguri
05 Ian 2009   •   23:13

EXCLUSIV ANTENA3.RO Liceul de muzica "Dinu Lipatti", Conservatorul si apoi drogurile. Acesta este traseul descendent pe care l-a urmat Alexandra Buzu, o tânără care are acum 25 de ani şi care nu vede în faţa ei decât un zid, nici un viitor, nicio motivaţie. Cauza ? Dependenţa de heroină injectabilă.
A terminat Liceul de muzică "Dinu Lipatti" din Bucureşti, secţiile de pian şi canto clasic. Pian a făcut nouă ani, dar pentru că nu era printre cei mai buni, l-a lăsat deoparte şi a considerat că "dacă nu eşti bun într-un domeniu, atunci mai bine te laşi", după cum ne-a spus Alexandra. A continuat cu canto clasic şi în urmă cu opt ani a dat la Conservator. Din liceu a participat la concursuri şi festivaluri în ţară şi în străinătate, la ambasade, la Atheneul Român din Bucureşti, a câştigat chiar şi câte trei premii la un singur concurs, a cunoscut astfel succesul pe scenă. Până în ziua în care "a plecat trenul şi mi-am cumpărat singură moartea", aşa spune Alexandra, atunci s-a apucat de droguri, întâi a fost heroina fumată, apoi heroina injectabilă.
Schema începutului : anturaj, cluburi, droguri
Alexandra Buzu, căreia i se spune şi Anda, s-a apucat de droguri la sfărşitul clasei a 11-a, când fuma heroina la foiţă şi nu se gândea că o va acapara.
"Tocmai eu m-am apucat de droguri, care atunci când auzeam de drogaţi şi mai ales de heroină injectabilă atribuiam nume de genul "jegos, furacios"", explică Anda.

Ea ne spune că s-a apucat de droguri pentru că era la vârsta adolescenţei şi nu pentru că s-ar fi confruntat cu probleme.
"Am fost curioasă şi nu cred că te apuci de droguri pentru că ai o anumită problemă. E vorba şi de educaţie, eu provin dintr-o familie cu capul pe umeri şi nu trebuie să fii amărât ca să te apuci, dimpotrivă, trebuie să ai bani ca să-ţi poţi cumpăra droguri. Iţi trebuie aproape un milion de lei vechi pentru două doze. De asta drogaţii ajung la tâlhării şi să vândă lucruri din casă. De furat n-am furat, dar, ca orice toxicoman am vândut de prin casă", detaliază Anda.
Ea ne mai spune că unul dintre motive a fost şi faptul că problema drogurilor nu era mediatizată şi ea nu ştia că se poate muri din asta, dar şi faptul că a aflat la 14 ani că a fost înfiată de către părinţii ei, "lucru care poate mi s-a întipărit în subconştient şi care a declanşat această perioadă din viaţa mea", după cum mai spune Anda.

"Aveam rezultate bune şi eram foarte încrezută. Făceam parte din gaşca de bani gata, cu care mergeam prin cluburi, discoteci şi aşa am început să fumez heroină. Fumam din când în când şi nu mă gândeam că voi deveni dependentă", povesteşte Anda pentru Antena3.ro.
Fumatul ocazional din liceu a luat sfârşit după ce pe piaţa "internă" nu se mai găsea heroină sub formă de praf. Insă Anda nu a renunţat la droguri, ci pasul următor a fost heroina injectabilă.
"Am auzit că heroina se poate consuma la seringă, fiindcă praf nu se mai găsea şi că te simţi mai bine astfel. Am încercat o dată, îmi amintesc că stăteam leşinaţi şi nu eram în stare de nimic. Pe atunci eram prinsă în festivalurile şi concursurile de canto, dar pentru că mi-a plăcut, luam cu mine în culise heroina şi mi-a administram", explică Alexandra Buzu.
Chiar Anda ne spune că şi-a făcut-o cu mâna ei şi că îi pare rău pentru viaţa pe care o are.
"Nu mai există scăpare, m-am lăsat de trei ori şi am căzut din nou în mizeria drogurilor. Când urcam pe scenă era mai frumoasă senzaţia. Cred că n-am mai râs de ceva vreme, m-am închis în mine, iar asta a fost o lecţie de viaţă, pentru că îi tratam pe ceilalţi cu superioritate", povesteşte Alexandra cu regret.
A urmat dependenţa
Pentru Anda a urmat perioada în care a ajuns dependentă de heroină şi de care îşi aminteşte foarte clar, dar de care nu este deloc încântată.
"Ajunsesem să-mi mint părinţii că merg la festivaluri în străinătate, iar cu banii pe care îi primeam de la ei îmi cumpăram heroină. Stăteam câte trei zile la un amic în cartierul Ferentari şi ne drogram, eram vreo zece drogaţi în apartament, de ce să nu recunoaştem ceea ce suntem de fapt, nişte drogaţi. Mă întrebam când stăteam acolo leşinată cum am ajuns de la scenă la viaţa asta mizeră. Trebuie să greşeşti într-un loc de ţi se întâmplă ceva, nu ? Cred că eram prea plină de mine în liceu, prea rebelă de am meritat-o", îşi detaliază Alexandra Buzu povestea.

Pentru că în primii ani de Conservator slăbise mult, avea stări de rău, îşi schimbase vocabularul "deoarece eşti obligat să te integrezi astfel într-un grup", după cum ne spune Anda şi nu mai găsea o poartă de ieşire, ea le-a povestit părinţilor situaţia în care se afla.

"Am consumat heroină timp de patru ani şi am fost internată în spital o perioada lungă. Nu am terminat Conservatorul, am făcut doar trei ani de studii. Apoi au urmat alţi trei ani de abstinenţă, în care m-am simţit foarte bine. Am lucrat la două grădiniţe particulare ca profesoară de canto şi pian timp de un an şi am meditat acasa copii. Am fost şi solistă, aveam ca nume de scenă Lexa şi am avut apariţii la mai multe emisiuni televizate. Dupa aceea am căzut iar", adaugă pentru antena3.ro Anda.
Ea ne mai povesteşte că îi pare rău că a adus copiii pe care îi medita la un anumit nivel şi că nu a putut continua meditaţiile din cauza drogurilor.
"Acum nu mai am răbdare, am şi probleme cu ficatul, obosesc când vorbesc darămite să mai şi cânt", explică autoironic Anda.
Viaţa de acum: droguri ocazional, un zid negru pentru viitor
Alexandra Buzu îşi continuă studiile muzicale după ce s-a lăsat de Conservator şi este studentă în anul al doilea la facultatea "Spiru Haret", la secţia de pedagogie muzicală.

"La Spiru nu mă cunoaşte nimeni şi e mai bine aşa. La Conservator mă cunoştea toată lumea, iar când m-am apucat de droguri şi nu am mai mers la cursuri toţi s-au îndepărtat, chiar şi profesorii care mă plăceau. Uite aşa pierzi şi prieteni, în unele cazuri chiar familia. Nici nu mai aveam chef să merg la facultate, pentru că mă marginalizau şi colegii, iar în timpul perioadei mizere în care mai dădeam pe la Conservator, stăteam singură în bancă şi astfel nu am mai mers", motivează Anda.
Deşi ne spune că priveşte altfel viaţa, nu la modul rebel din liceu, Alexandra Buzu reia din când în când obiceiul drogurilor. Se tratează cu metadonă de cinci ani, dar nu mai urmează tratamentul pentru a se lăsa de droguri, ci pentru că stările de rău persistă.
"Acum nu mă mai bucur de nimic în viaţă, nu văd niciun viitor pentru mine, decât un zid negru, n-am nicio motivaţie. Aşa că ocazional mai apelez la heroină. Nu mai am pentru ce lupta, mai am doar înregistrări şi diplome de la festivaluri", concluzionează Anda.
Paula Safta, Antena3.ro

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close