Antena 3 CNN Actualitate Victimele erorilor din Justiţie. Magistraţii români au trimis după gratii zeci de oameni nevinovaţi, în ultimii ani

Victimele erorilor din Justiţie. Magistraţii români au trimis după gratii zeci de oameni nevinovaţi, în ultimii ani

Victimele erorilor din Justiţie. Magistraţii români au trimis după gratii zeci de oameni nevinovaţi, în ultimii ani
Sursa foto: Foto: www.cvce.eu
05 Iun 2013   •   12:34

Magistraţii români au trimis la închisoare zeci de oameni nevinovaţi, în ultimii ani. Au fost judecaţi, băgaţi la închisoare pe nedrept şi eliberaţi după luni sau ani, doar prin hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Victimele erorilor din Justiţie n-au primit nici măcar o scuză. Un prim exemplu al unei astfel de erori este cazul Jiga. Dan Jiga a fost arestat în 2002 pentru că ar fi primit 190.000 de dolari pentru a favoriza o societate comercială în cadrul unei proceduri de privatizare.

Arestarea sa preventivă a fost prelungită de mai multe ori, cumulând aproape 1 an. De fiecare dată, instanţele de judecată au considerat că lăsarea sa în libertate prezintă pericol pentru ordinea publică.

În ianuarie 2005, Dan Jiga a fost declarat vinovat de luare de mită şi abuz în serviciu, fiind condamnat la 5 ani de închisoare. Un an mai târziu a fost eliberat condiţionat.

În 2010, CEDO a constatat că instanţele au greşit şi menţinerea arstării nu se justifica într-un astfel de caz.




×
Subiecte în articol: CEDO
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close