Antena 3 CNN Actualitate Victor Alistar: Niciodată nu este foarte târziu pentru a da un semnal care să însănătoşească societatea

Victor Alistar: Niciodată nu este foarte târziu pentru a da un semnal care să însănătoşească societatea

Victor Alistar: Niciodată nu este foarte târziu pentru a da un semnal care să însănătoşească societatea
de M.T.    |    21 Sep 2013   •   23:00

Niciodată nu este foarte târziu pentru a da un semnal care să însănătoşească societatea, consideră preşedintele Transparency International, Victor Alistar, comentând astfel pe marginea recentelor dezvăluiri referitoare la torţionarii comunişti.

„Niciodată nu este foarte târziu pentru a da un semnal care să însănătoşească societatea. A fi trecut peste crimele comunismului fără niciun fel de schimbare, fără niciun fel de gest ar fi fost cea mai mare eroare. Este adevărat că este târziu, dar este bine că se întâmplă”, a spus Alistar la emisiunea "Q&A" de la Antena 3.

Preşedintele Transparency International crede că au existat interese din mai multe direcţii pentru ca dosarele torţionarilor comunişti să fie închise, fără a se lua vreo decizie în cazul lor.

„Au existat interese ca aceste dosare să se închidă. S-au ferit de un precedent. Imediat după revoluţie au fost o serie de comunişti şi rude ale acelor torţionari care urcau pescara socială şi în politică, iar ulterior, când structurile de forţă ale statului au început să fie presate, s-a mers pe ideea de a nu se face precedent judiciar”, a explicat Alistar.

„Doasarele au fost închise greşit. Au fost foarte multe discuţii dacă putem să facem încadrarea pe genocid. Răspunsul strict juridic este da, pentru că dacă există un sistem organizat prin care se ajunge la crime în masă, atunci vorbim de genocid”, a continuat Victor Alistar.

„O altă întrebare care s-a pus a fost dacă îi putem considera responsabili pe comandanţii de închisori. Da, pentru că, la acel moment, ei aveau prin regulamentele existente comanda închisorii. Erau sisteme militarizate. În aceste condiţii, comandatul obiectivului răspunde pentru toate operaţiunile de zi din cadrul acestuia”, a precizat Alistar.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close