Antena 3 CNN Actualitate Victor Negrescu: "Ar fi bine ca România să ceară rediscutarea admiterii în Schengen la Consiliul European de săptămâna viitoare"

Victor Negrescu: "Ar fi bine ca România să ceară rediscutarea admiterii în Schengen la Consiliul European de săptămâna viitoare"

Europarlamentarul Victor Negrescu susține că România are șanse să obțină rediscutarea aderării la Schengen, după ce a fost împiedicată, joi, să adere la spațiul de liberă circulație prin voturile date de Austria și Olanda

de Adrian Iclozan    |    08 Dec 2022   •   16:24

"Încă se mai poate schimba ceva, dacă subiectul este ridicat în Consiliul European de săptămâna viitoare (din 15 decembrie, n.r.)

Adică, șefii de stat și de guvern să discute această tematică, să vină cu o altă perspectivă asupra aderării României la spațiul Schengen.

Trebuie ca România să solicite acest lucru și ca președinția cehă a Uniunii și președintele Consiliului European să sprijine acest demers.

Înțeleg că există o astfel de deschidere dinspre partenerii noștri europeni. Bulgaria depune deja eforturi în acest sens, rămâne văzut dacă și România se va ralia (...)

Ar fi foarte bine (dacă România ar solicita reevaluarea, n.r.).  Nu va fi vorba însă de un vot în Consiliul European.

Acolo deciziile se iau prin consens. Un astfel de consens va genera un nou Consiliu extraordinar pe Justiție și Afaceri Interne, anul acesta, pentru a vota aderarea României la spațiul Schengen. Sperăm să se reușească acest lucru", a spus, la Antena 3 CNN, europarlamentarul Victor Negrescu, după ce accesul țării noastre în spațiul de liberă circulație a fost blocat, joi, de voturile Austriei și Olandei.

Negrescu a recunoscut însă că România a ratat șansa intrării în Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Austria și Olanda au votat împotrivă și au blocat intrarea României în Schengen

Austria și-a menținut până la capăt opoziția față de intrarea României în Schengen și a votat, joi, împotriva aderării țării noastre la spațiul de liberă circulație, transmite Antena 3 CNN.

Un al doilea vot împotrivă a venit din partea Olandei.

"Austria a votat împotriva României. Olanda a votat împotriva Bulgariei dar, pentru că nu s-a făcut această decuplare între cele două țări, votul Olandei a mers împotriva României. Olanda a ținut să se consemneze în minuta ședinței că este în favoarea aderării României la Schengen. Toate negocierile purtate pe parcursul zilei, inclusiv tentativa Germaniei de a condiționa aderarea Croației la Schengen de aderarea României și Bulgariei, au eșuat", a transmis corespondentul Antena 3 CNN la Bruxelles, Maria Coman.

Reprezentantul Austriei, ministrul de Interne Gerhard Karner, a confirmat încă de dimineață, înaintea începerii lucrărilor Consiliului JAI, că se va opune României la vot.

Karner a făcut declarația doar pentru presa austriacă.

"Voi vota astăzi împotriva extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Cred că acest pas este greșit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcționează și care s-ar înrăutăți și mai mult. În Austria avem peste 100 000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, dintre care 75 000 nu sunt înregistrate.

Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează în acest moment. În prezent, avem controale la granița cu multe țări europene - Austria spre Ungaria, Germania spre Austria, Republica Cehă spre Slovacia. Aceasta este o dovadă în plus că sistemul nu funcționează la multe capete. Cred că, din motive de securitate, ar fi greșit să extindem sistemul în acest moment", a spus Karner.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close