Antena 3 CNN Actualitate Victor Ponta şi Dan Şova, achitați definitiv în dosarul Turceni - Rovinari, cu un prejudiciu de 9 milioane euro

Victor Ponta şi Dan Şova, achitați definitiv în dosarul Turceni - Rovinari, cu un prejudiciu de 9 milioane euro

Fostul prim ministru al României, Victor Ponta, împreună cu fostul ministru al Transporturulor, Dan Șova şi fostul director general al Complexul energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel au fost achitați definitiv de Înaltă curte de casație și justiție, în dosarul Turceni - Rovinari.

Victor Ponta şi Dan Şova, achitați definitiv în dosarul Turceni - Rovinari, cu un prejudiciu de 9 milioane euro
de Gabriela Mladin    |    28 Dec 2023   •   16:10

Alături de ei, au mai fost achitaţi și foștii directori ai termocentralelor Rovinari și Turceni, a mai decis ICCJ.

În această cauză, DNA a calculat un prejudiciu de aproape nouă milioane de euro. 

Decizia definitivă vine după 10 ani de judecată. 

Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe cei doi politicieni și trei directori din Complexul Energetic Oltenia în 2014, acuzându-i de spălare de bani, fals în înscrisuri, abuz în serviciu și evaziunea fiscală, în dosarul, numit de presă "Turceni-Rovinari". 

Faptele de corupție de care erau acuzați aveau legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă cu termocentrale Turceni și Rovinari. 

Procurorii l-au acuzat pe Victor Ponta că, în perioada 2007-2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" aproape 200.000 de lei pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate. 

Complici la această afacere ar fi fost Dan Șova, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel și directorii termocentralelor din Rovinari și Turceni, Dumitru Cristea şi Octavian Graure. 

Prejudiciul total calculat era de aproape nouă milioane de euro. 

După aproape 10 ani de judecată, Înaltă Curte de Casație și Justiție a stabilit achitarea definitivă a celor acuzați, pe motiv că fapta nu a existat. 

De asemenea, judecătorii au dispus și ridicarea sechestrului de pe toate bunurile celor inculpați.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close