Antena 3 CNN Actualitate Victor Ponta: Investitorii chinezi au înţeles perfect despre ce tehnologie e vorba la Cernavodă

Victor Ponta: Investitorii chinezi au înţeles perfect despre ce tehnologie e vorba la Cernavodă

Victor Ponta: Investitorii chinezi au înţeles perfect despre ce tehnologie e vorba la Cernavodă
de M.T.    |    11 Iul 2013   •   15:58

Afirmaţia că investitorii chinezi nu pot participa la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă constituie „o dezinformare", iar cel care a spus asta „e rămas în urmă", consideră premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

„E o dezinformare. E rămas în urmă cel care a vorbit despre chestia asta. Noi am fost la sediul companiei, am vorbit cu preşedintele companiei, cu tot staff-ul de conducere. Lucrurile sunt foarte clare, s-au şi semnat în memorandum - România nu poate construit la Cernavodă decât pe tehnologie CANDU, că aşa avem licenţa de la Comisia Europeană”, a spus primul ministru în cadrul unei conferinţe de presă.

„Nu cred că oamenii aceia şi-au pierdut o oră din viaţa lor, neînţelegând despre ce e vorba. Au înţeles perfect despre ce e vorba. Chinezii au tehnologie, au parteneriat cu CANDU şi vin săptămâna viitoare", a continuat Ponta.

Declaraţiile premierului vin în contextul în care preşedintele Traian Băsescu a afirmat recent că, înainte de a le propune investitorilor chinezi să participe la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă, Victor Ponta ar fi trebuit să ştie că România şi China au tehnologii diferite.

Săptămâna trecută, după ce a discutat cu reprezentanţii companiei China Nuclear Electric, Ponta a anunţat că Guvernul este dispus să cedeze pachetul majoritar de acţiuni pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, în condiţiile în care se discută de investiţii de miliarde de euro.

Reprezentanţii China Nuclear Electric vor veni în cursul acestei luni la Bucureşti şi vor merge la centrala de la Cernavodă, urmând să aibă discuţii detaliate şi cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

„Dacă va exista o decizie pozitivă, nu poate fi decât în avantajul nostru", a mai spus Ponta, precizând că reprezentanţii companiei „au dat semne" că vor să investească în România.

Premierul a explicat că, în Europa, este dificil de găsit finanţare pentru proiecte mari în domeniul energiei şi a mai precizat că se va reface şi studiul de fezabilitate pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta Cernavoda China
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close