Antena 3 CNN Actualitate Victor Ponta, premier desemnat. Băsescu: Îi încredinţez misiunea de a desemna noul Cabinet

Victor Ponta, premier desemnat. Băsescu: Îi încredinţez misiunea de a desemna noul Cabinet

Victor Ponta, premier desemnat. Băsescu: Îi încredinţez misiunea de a desemna noul Cabinet
Sursa foto: Foto: INTACT Images
27 Apr 2012   •   20:21

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în urma consultărilor maraton de la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii partidelor parlamentare, că a semnat decretul prin care îi încredinţează liderului PSD Victor Ponta misiunea de a forma viitorul Cabinet. Traian Băsescu a precizat că PSD a fost singura formaţiune parlamentară care şi-a exprimat un candidat pentru această funcţie.

În opinia preşedintelui, astăzi nu s-a întâmplat nimic dramatic pentru România. "A fost doar un proces democratic desfăşurat în Parlament care a dovedit că Guvernul Ungureanu nu mai avea majoritate", a afirmat şeful statului.

Iată principlele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:

- PSD este singurul partid care a avut o opţiune în ceea ce priveşte funcţia de premier al României, opţiune care a fost susţinută şi de PNL şi de PC. Acesta este Victor Ponta.

- Minorităţile au spus că rămân consecvente poziţiei lor, aceea de a susţine orice prim-ministru desemnat.

- UNPR nu a avut o propunere pentru funcţia de prim-ministru, a cerut doar stabilitate. UDMR nu a avut o opţiune pentru desemnarea unui prim-ministru. PDL nu a avut o opţiune pentru desemnarea unui prim-ministru.

- L-am invitat pe Victor Ponta, am semnat decretul şi îi încredinţez misiunea de a desemna noul Cabinet.

- România nu are nici un motiv de panică. Totul e în limite democratice şi controlabil.

- Nu există motive de panică pe pieţe. (...) România are o rezervă consistentă la Ministerul Finanţelor cu care poate face faţă oricăror evenimente.

- Sper ca obligaţia morală, politică şi economică, revenirea la salariile din 2010,  să se producă în timp util. A fost unul din principalele puncte discutate cu FMI şi Banca Mondială. Sper ca noul Guvern care sper din nou că se va instala foarte rapid, să ia în consideraţie această rugăminte.



Liderii USL l-au propus pe Victor Ponta pentru funcţia de premier.

Guvernul Ungureanu a căzut în urma adoptării moţiunii de cenzură, în Parlament fiind exprimate 235 de voturi "pentru", 9 "împotrivă", iar patru voturi fiind anulate.

Mihai-Răzvan Ungureanu a intrat astfel în istorie, drept prim-ministrul cu cel mai scurt mandat al României.

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close