Antena 3 CNN Actualitate Victor Zota, demis de la conducerea ANT, în urma scandalului privind traficul de ovule

Victor Zota, demis de la conducerea ANT, în urma scandalului privind traficul de ovule

Victor Zota, demis de la conducerea ANT, în urma scandalului privind traficul de ovule
Sursa foto: Victor Zota
04 Aug 2009   •   12:09

Victor Zota a fost demis de la conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant, din cauza acreditării pentru clinica Sabyc. Verificările reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii arată că Zota a încălcat legislaţia privind emiterea acreditărtii în astfel de cazuri.

Decizia demiterii lui Zota a fost luată în urma verificărilor privind modul în care a fost acreditată clinica Sabyc, implicată în ancheta referitoare la traficul de ovule.

Victor Zota a fost demis întrucât, în cazul clinicii Sabyc, a încălcat legislaţia potrivit căreia acreditarea poate fi făcută doar prin ordin de ministru. Însă, în cazul clinicii, lucrurile au stat diferit şi s-a acordat această acreditare fără a exista ordinul.

În locul lui Victor Zota, la conducerea Agentia Nationala de Transplant a fost numit Toma Velio.

Ministrul Sănătăţii a anunţat încă de la începutul scandalului că se vor face verificări deoarece autorizaţia a fost acordată atât de târziu deşi clinica funcţiona.

În acel moment, Victor Zota a declarat că nu are cunoştinţă despre faptul că în respectiva clinică lucrau medici israelini şi că atunci când a autorizat unitatea sanitară, medicii români care activau acolo aveau documentele care să le ateste pregătirea în acest domeniu. Marţi, Zota nu a vrut să facă nicio declaraţie.


Pe de altă parte, ancheta în cazul Sabyc continuă. Patronul clinicii a depus la DIICCOT o cerere prin care solicită efectuarea unei expertize medicale care ar trebui să dovedească faptul că nu poate suporta condiţiile de detenţie.

Potrivit documentelor medicale prezentate de avocat, Mironescu are probleme cardiace. Până în prezent însă, procurorul de caz nu s-a pronunţat în privinţa acestei cereri.

În cazul traficului cu ovule de la Clinica Saabyc au fost arestaţi şeful clinicii, doctorul Harry Mironescu, fiul acestuia şi secretara unităţii medicale.

În total, 30 de persoane au fost cercetate de săptămâna trecută, sub suspiciunea că au plătit femei românce să doneze ovule la clinica de fertilizare israeliană Sabyc.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: demis
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close