Antena 3 CNN Actualitate Viena, prin ochii ambasadorului Emil Hurezeanu | ”Românii au o legătură foarte strânsă cu Austria”

Viena, prin ochii ambasadorului Emil Hurezeanu | ”Românii au o legătură foarte strânsă cu Austria”

În plin Crăciun, Viena se pregătește deja de următorul mare eveniment: concertul de Anul Nou de la Operă. Ambasadorul României, Emil Hurezeanu, spune că nu se poate bucura de atmosfera feerică din capitala austriacă, pentru că veto-ul Austriei încă apasă greu în relațiile dintre cele două țări.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Dec 2023   •   23:38

Pentru o zi, ambasadorul Hurezeanu a lăsat deoparte condiționările poziției de diplomat și pentru câteva ore a fost din nou jurnalistul și eruditul Emil Hurezeanu. Împreună, am mers pe urmele marilor români care au învățat, au lucrat și au impresionat în fosta Capitală a Imperiului Austro-Ungar.

”Datorită dumneavoastră sunt pentru prima dată aici (n.r. Târgul de Crăciun din  Viena). Știu că există, nu poate fi ocolit. E un fel de totpos idilic, metaforic, absolut al Vienei și al spațiului germanic care a inventat povestea Crăciunului  Mă gândesc la decor, bradul de Crcăiun, familia adunată în jur. E o întreagă mitologie care re o sortinge romantică germană, care după aceea s-a răspândit peste tot 

Când s-a deschis Târgul, anul trecut, m-am întors în țară pentru consultări, rechemat, cu povara asta a refuzului austriac de a intra în Schengen. Iar acum, până astăzi, până mai zilele trecute, nici nu am vrut să vin aici, pentru că e o bucurie reală, naturală, pe care, sigur, nu o ocolesc nici eu în intimitate, în familie, între prieteni, dar e prea multă idilă și bucurie pentru starea de spirit a mea. Sunt pași mici acum. Sunt pași siguri, oricât ar fi de mici. Sunt pași simbolici”, a spus Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria.

”Românii au o legătură foarte strânsă cu Austria”

”Românii au o legătură foarte strânsă cu Austria și cu Viena. Vă dau un exemplu. Aici este ”Români de seamă din Viena de altădată 1683-1918”. Sunt aici 380 de români din Bucovina, din Transilvania, din Muntenia, din Oltenia. (...)

Viena a fost un loc de unde niciodată nu au lipsit românii”, a mai spus Emil Hurezeanu.

×
Subiecte în articol: emil hurezeanu Viena ambasador
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close