Antena 3 Actualitate Ministrul Muncii, reacţie în cazul pensionarei care trăieşte cu 15 lei pe lună. "Se va face dreptate. Îmi cer scuze, doamnă!"

Ministrul Muncii, reacţie în cazul pensionarei care trăieşte cu 15 lei pe lună. "Se va face dreptate. Îmi cer scuze, doamnă!"

de Georgiana Adam    |    02 Noi 2020   •   21:35
Ministrul Muncii, reacţie în cazul pensionarei care trăieşte cu 15 lei pe lună. "Se va face dreptate. Îmi cer scuze, doamnă!"

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a aflat din presă de cazul pensionarei din Apuseni, care trăieşte cu 15 lei pe lună. "Trăieşte" este, evident, o figură de stil, atât pentru că suma este derizorie şi nu acoperă nici cele mai elementare nevoi, ci şi pentru că se întâmplă ca tanti Fica să nu vadă nici măcar aceşti bani, întrucât accesul la locuinţa sa este dificil iar poştaşul nu ajunge de fiecare dată.

Ministrul precizează, într-o postare pe Facebook, că a făcut demersurile necesare pentru corectarea situaţiei în care se află văduva Fica Jurj (foto, stânga), din cătunul Fântânele, judeţul Alba.

"Informația apărută în presă cu privire la doamna F.J. din județul Alba care încasa doar 15 lei ca indemnizație de urmaș (sumă neactualizată), este corectă. Mă întreb de ce doar eu citesc aceste informații și refuz să le ignor? Pentru mine nu contează dacă insistă presa sau nu pe o temă, orice informație trebuie verificată. Urmare a verificărilor solicitate de mine, în urma articolului de presă, s-a constatat că doamnei F.J. Casa teritorială de Pensii nu i-a actualizat indemnizația de urmaș după soțul beneficiar al legii nr. 309/2002 privind recunoașterea și acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961. Am cerut explicații și, bineînțeles, o informare privind măsurile luate. Doamnei i se va face dreptate, i se vor achita sumele restante. Îmi cer scuze, doamnă!", a scris ministrul Muncii.

La 76 de ani, tanti Fica trăieşte cu o pensie de 15 lei, singură, într-un cătun din Apuseni

Soţul i-a murit în urmă cu şapte ani, nu are copii şi nici nepoţi care să îi care o găleată de apă ori să îi dea măcar un telefon. De la soţul care avea o pensie de 30 de lei, văduvei i-a rămas jumătate din această suma, pensie de urmaş. Adică 15 lei. Accesul dificil în zonă face că nici poştaşul să nu urce în fiecare luna pentru a-i duce pensia

Ca să ajungi la locuinţa bătrânei ai de urcat circa o jumătate de oră. Asta după ce în prealabil ai ajuns la baza dealului cu o maşină de teren. 
În cătunul Fântânele mai trăiesc doar patru persoane, dar casele sunt la distanţă mare unele de altele.

O vacă, un cal şi câteva găini sunt singurul sprijin pe care îl are tanti Fica.

Sprijin pentru tanti Fica

Un tânăr care i-a aflat povestea s-a încumetat să meargă până acolo, iar apoi a făcut un grup de sprijin pe internet. Tanti Fica are nevoie urgenţă de alimente de baza (ulei, făină, zafar), de o sobă nouă şi de plata facturilor pentru curent electric şi telefonul mobil

Comuna Ceru Băcăinţi este situată pe versanţii sudici ai Munţilor Apuseni, într-un cadru natural spectaculos şi are în componenţă 10 sate şi cătune. Zona s-a depopulat masiv în ultimii 20 de ani datorită lipsei locurilor de muncă şi poluării, tinerii preferând să migreze spre Cugir, Alba Iulia sau Orăştie.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close