Antena 3 Actualitate Violeta Alexandru, mesaj pentru patronate și sindicate. Toți angajații sunt vizați. Cum vrea să aplice modelul german în muncă

Violeta Alexandru, mesaj pentru patronate și sindicate. Toți angajații sunt vizați. Cum vrea să aplice modelul german în muncă

de Claudia Simion    |    22 Iun 2020   •   14:11
Violeta Alexandru, mesaj pentru patronate și sindicate. Toți angajații sunt vizați. Cum vrea să aplice modelul german în muncă
Sursa foto: Hepta

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că modelul aplicat de Germania privind programul flexibil de muncă în criza economică este o sursă de inspirație pentru Guvernul României. Aceste reglemtări, însă, trebuie adaptate realităților din țara noastră, a mai spus ministrul.

"Suntem datori în continuare să lucrăm împreună cu dumneavoastră (patronatele şi sindicatele, n.r.) pentru celelalte domenii care au fost afectate şi care au nevoie de un sprijin, cum este cazul flexibilizării programului de lucru, în condiţiile în care activitatea lor revine gradual, revine pe măsură ce îşi revin celelalte domenii din economie, de care aceste entităţi sunt dependente.

Suntem receptivi la aceste semnale pe care ni le daţi, astfel încât, în prima parte a discuţiilor, dorim să discutăm despre care să fie cadrul în care să se poată interveni eficient în sprijinul entităţilor cu o activitate afectată de pandemie, care nu au închis, dar sunt afectaţi în sensul în care şi-au redus activitatea şi au redus, bineînţeles, şi încasările, în condiţiile în care comenzile, fluxurile, relaţiile lor de afaceri n-au mai putut să se desfăşoare la aceiaşi parametri.

Aici Germania a fructificat experienţa de criză în sensul în care a gândit o reglementare care reprezintă o sursă de inspiraţie şi pentru noi, în mod evident trebuie să o adaptăm realităţilor din România", a spus Violeta Alexandru, în cadrul unei dezbateri cu patronatele și cu sindicatele pe tema flexibilizării programului de lucru.

Modelul german la care face referire Violeta Alexandru presupune plata de către Guvern a unei părți a salariilor pentru angajații cărora li s-a modificat orarul de muncă din program normal în program parțial.

Ce spune Violeta Alexandru despre șomajul tehnic

Violeta Alexandru a declarat că peste 1.300.000 de persoane au beneficiat de măsura șomajului tehnic în România.

"Măsura şomajului tehnic a venit în întâmpinarea nevoilor a peste 1.300.000 de persoane, a ajuns acum într-un cuantum de 4 miliarde de lei, este, dacă îmi permiteţi, cel mai interesant exemplu de mod în care s-a mobilizat administraţia, mă refer la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, să facă plăţi rapid, să proceseze foarte rapid un mecanism de sprijin pentru angajaţi şi angajatori.

Ne-am adresat nevoilor celor a căror activitate a fost închisă peste noapte prin decizia autorităţilor, pentru a proteja sănătatea salariaţilor, a angajatorilor. În mod evident ne-am adresat în primul rând acestora, unor oameni a căror viaţă a fost dată peste cap, peste noapte, în condiţii de pandemie.

Le-am găsit aceste soluţii de sprijin prin care Administraţia s-a mobilizat cât a putut de bine", a adăugat Violeta Alexandru.


 

×
Subiecte în articol: somaj tehnic Violeta Alexandru

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close