Antena 3 CNN Actualitate Violeta Alexandru: Sezonierii români din Germania câștigă 2.000 de euro pe lună și nu sunt trataţi ca sclavi

Violeta Alexandru: Sezonierii români din Germania câștigă 2.000 de euro pe lună și nu sunt trataţi ca sclavi

Violeta Alexandru a declarat că marea majoritate a românilor care muncesc sezonier în străinătate nu sunt tratați ca niște sclavi și că au salarii decente.

Violeta Alexandru: Sezonierii români din Germania câștigă 2.000 de euro pe lună și nu sunt trataţi ca sclavi
Sursa foto: Hepta
27 Mai 2020   •   10:19

"În majoritate, românii nu sunt trataţi ca sclavi. Nu am făcut o statistică, dar şi aici, ce înseamnă condiţii decente este o chestiune relativă.

Am văzut şi ferme în care condiţiile, din punctul meu de vedere, erau acceptabile, dar se putea şi mai bine. Am văzut şi ferme în care condiţiile nu erau grozave. Unde nu erau condiţii decente, adevărul este undeva la mijloc.

În anumite zone, în anumite ferme, nici angajatorul nu făcea eforturi suplimentare, dar nici românii noştri nu contribuiau la menţinerea de condiţii. Nu vreau, însă, să generalizez", a declarat Violeta Alexandru

Ministrul a mai spus că un muncitor sezonier câștigă aproximativ 2.000 euro pe lună, însă, în unele cazuri, suma se poate dubla.

Violeta Alexandru: Unii pot câștiga și dublu!

"În medie, un român care munceşte în Germania sezonier, câştigă 7,10 euro/oră net, deci o medie pe lună de 2.000 de euro. Unii dintre dânşii câştigă chiar mai mult, pentru că pe lângă norma pe oră sunt foarte harnici, culeg foarte bine cu nişte eforturi consistente şi pot câştiga şi dublu.

Din păcate, pe această sumă se plăteşte doar un impozit, de aici şi diferenţa de instituţie între noi şi Germania. În Germania, aceste controale sunt făcute de organe fiscale, pentru că ceea ce se verifică este această componentă de impozitare a sumei respective şi alte structuri verifică componenta de sănătate, de protecţie minimală.

Pentru românii noştri am cerut să se verifice, şi ministrul (german al Muncii, n.r.) m-a asigurat, în ce măsură există în toate fermele acest contract colectiv pentru pachet minimal de servicii, care înţeleg că funcţionează ca o bună practică în rândul fermierilor", a susţinut ministrul Muncii.

Sursa: ziarulromanesc.de

×
Subiecte în articol: Violeta Alexandru
Parteneri
Horoscop 6 iunie 2023. Berbecii au idei geniale, Racii se adaptează
x close