Antena 3 CNN Actualitate Victor Costache, fost ministru al Sănătății, despre posibila carantinare a Sibiului:"O soluție inspirată din Evul Mediu"

Victor Costache, fost ministru al Sănătății, despre posibila carantinare a Sibiului:"O soluție inspirată din Evul Mediu"

Dr. Victor Costache, fost ministru al Sănătății în Guvernul Orban, consideră că măsura de carantinare a Sibiului este nerealistă fiind inspirată din Evul Mediu. El este de părere că autorităţile ar trebui să adopte măsuri moderne şi propune în schimb, o testare în masă și implementarea aplicațiilor de telefonie mobilă de depistare a contacților.

Victor Costache, fost ministru al Sănătății, despre posibila carantinare a Sibiului:"O soluție inspirată din Evul Mediu"
de Claudia Popovici    |    12 Noi 2020   •   23:50

Vineri, la CJSU Sibiu este aşteptat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, pentru a decide asupra solicitării DSP de impunere a carantinei în municipiul Sibiu.

 "Mi s-ar părea o decizie total neinspirată și forțată, este complet nerealist să închizi un oraș mare, trebuie să învățăm să adoptăm noile metode ale medicinei moderne și nu soluții inspirate din Evul Mediu”, a declarat într-un interviu pentru Tribuna, dr. Victor Costache, referindu-se la discuțiile privitoare la posibila închidere și canatinare a Sibiului, oraș care înregistrează o rată mare de infectare cu COVID-19, scrie Tribuna.ro.

Dr. Victor Costache, fost ministru al Sănătății face apel la autorităţi pentru a aplica măsuri ale medicinei moderne şi are câteva propuneri în acest sens

„O testare în masă sau implementarea rapidă a aplicațiilor de telefonie mobilă de depistare a contacților direcți pe bază de locație GPS, adoptate deja cu succes de către țări precum Singapore, China și Taiwan sau Japonia și la care s-a lucrat și în România, dar nu au fost implementate, reprezintă soluții mult mai inspirate și adaptate la realitate”, a mai punctat dr. Costache.

Fostul ministru spune că aceste măsuri radicale nu sunt necesare şi dă exemplu şi alte state au ţinut sub control pandemia prin intermediul tehnologiilor moderne

„Nu ne putem permite să distrugem o regiune, să facem să sufere o regiune și o populație întreagă numai pentru că nu suntem conectați la tehnologiile moderne. Aceste măsuri extreme erau oportune la începutul pandemiei, când nu se știa mare lucru despre acest virus. În momentul de față, implementarea rapidă a tehnologiilor moderne poate da rezultate net superioare măsurilor conservatoare de tip lockdown”, a concluzionat dr. Victor Costache.

Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă, dacă se va aproba cererea DSP Sibiu de carantină pentru municipiul Sibiu și alte localități din județul Sibiu.

„Avem o procedură. Există un sistem de evaluare a situației din punct de vedere al sănătății publice, care este pus la punct de Institutul Național pentru Sănătate Publică. Se face evaluarea din mai mulți parametri. Dacă Direcția de Sănătate Publică propune carantinarea, procedura este să fie avizată această procedură de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență iar decizia finală o ia comandantul acțiunii respectiv secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat”, a răspuns Orban, informează Mediafax.

Șeful DSU este așteptat, vineri, la CJSU Sibiu, pentru a decide asupra solicitării DSP de impunere a carantinei în municipiul Sibiu, în orașele Tălmaciu și Cisnădie, precum și în satul Șelimbăr.

 

×
Subiecte în articol: Sibiu carantină COVID-19
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close