Antena 3 CNN Actualitate Viorica Dăncilă, întâlnire cu premierul Olandei

Viorica Dăncilă, întâlnire cu premierul Olandei

Viorica Dăncilă, întâlnire cu premierul Olandei
Sursa foto: foto- Antena 3
12 Sep 2018   •   19:21

Viorica Dăncilă și premierul Olandei fac declarații la Palatul Victoria. 

„Prim-ministrul Olandez, Mark Rutte, și Guvernul său de atunci au exercitat proactiv și cu multă avilitate acest mandat, iar experiența Olandei este bine venită. Unul dintre dosarele despre care am discutat se referă la negocierile pe marginea viitorului buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. 

În acest context, am subliniat importanța definirii unui buget echilibrat, care să susțină obiectivele Uniunii și care să ofere o finanțare adecvată domeniilor care duc la creștere și convergență, răspunzând în același timp noilor provocări cu care se confruntă UE. De asemenea, am reiterat interesul României de a sprijini activ avansarea dosarelor europene, vizând securitatea internă a UE.  

Având în vedere faptul că România îndeplinește criteriile tehnice privind aderarea la spațiul Schengen, fapt confirmat de către Comisia Europeană, am adresat premierului olandez solicitarea de a susține România în îndeplinirea acestui obiectiv. Cred cu tărie că România merită să fie în Spațiul Schengen și că nu trebuie să legăm problematica mecanismului de cooperare și verificare de criteriile Schengen. 

În concluzie, în discuția cu premierul Mark Rutte, am subliniat potențialul considerabil de dezvoltare în continuare a unei relații bilaterale dinamice în interesul cetățenilor noștri. Nu vreau să vorbesc despre dispute politice interne, consider că acestea pot exista în toate statele membre ale UE. Important e să aveți încredere în capacitatea Executivului de la București în a-și îndeplini corect mandatul, să avem relații bilaterale și la nivel european cât mai bune”, a declarat Viorica Dăncilă. 

Premierul olandez, Mark Rutte, a spus că nu este de acord, în momentul de față, cu aderarea României la Spațiul Schengen. 

„Aș dori, în primul rând, să-i mulțumesc colegei mele, doamna Dăncilă. Nu suntem de acord pe toate punctele, cum este Schengen, e adevărat, dar suntem de acord pe multe alte chestiuni. Proiectul european e o piață foarte puternică în care toate națiunile să lucreze și să lucrăm împreună pentru a putea furniza o securitate colectivă pentru toți cetățenii țării. Și în timpul președinției române, discuțiile de vor focusa pe Brexit, migrație și cred că sunt foarte multe motive pentru ca România să fie ținută minte, dar unul din cele mai importante va fi proiectul pe următorii cinci ani. Am încredere totală în Președinția română și Olanda va lucra constructiv întotdeauna cu România atunci când există probleme. Desigur, sunt puțin gelos pe situația României și provocările pe care le va avea, dar în același timp creșterea în schimbul comercial dintre România și Olanda este de 15%, mult mai mult decât creșterea României”. 

×
Subiecte în articol: viorica dancila premierul
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close