Antena 3 CNN Actualitate Dr. Virgil Musta: "Asta se întâmplă atunci când o persoană infectată cu tulpina britanică de COVID intră în contact cu 10 oameni sănătoşi!"

Dr. Virgil Musta: "Asta se întâmplă atunci când o persoană infectată cu tulpina britanică de COVID intră în contact cu 10 oameni sănătoşi!"

Prezenţa variantei britanice de coronavirus în toată România este confirmată de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Dr. Virgil Musta: "Asta se întâmplă atunci când o persoană infectată cu tulpina britanică de COVID intră în contact cu 10 oameni sănătoşi!"
Sursa foto: Spitalul Victor Babes Timisoara/Facebook
de Georgiana Adam    |    23 Feb 2021   •   20:46

Pericolul unui al treilea val pandemic este cu atât mai mare cu cât ritmul de vaccinare este încă lent.

Ne aflăm, din nou, într-o situaţie în care trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a nu ne infecta cu COVID-19, a spus, marţi, la Punctul de Întâlnire, medicul Virgil Musta, şef Secţie Boli Infecţioase la Spitalul Victor Babeș din Timişoara.

Virgil Musta: Vaccinurile folosite în România sunt eficiente asurpa variantei britanice

"România se confruntă în ultimele săptămâni cu un număr foarte mare de cazuri cu forme severe de boală. Era de așteptat.

Există riscul de a crea un nou val care să pună o mare presiune pe sistemul de sănătate. Este mai dificil de a pune diagnosticul în cazul variantei britanice: metodele sunt mai scumpe, mai dificile, dar prevenția este aceeași.

Suntem iar în situația de a respecta în mod strict cele 3 reguli de bază: masca, igiena mâinilor și distanțarea.

Și, bineînțeles, să ne vaccinăm cât mai repede, pentru că vaccinurile folosite la noi în țară sunt eficiente împotriva acestei noi tulpini B.1.1.7.

Rata de vaccinare e dificil să o influențăm, cu resursele pe care le avem, din cauză că nu primim suficient vaccin pe cât ne-am dori. Și atunci, ce depinde de fiecare dintre noi este să prevenim (...)

Virgil Musta: Trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru a nu ne îmbolnăvi

De-a lungul anului (de pandemie) societatea noastră a avut momente în care s-a mai strâns șurubul și momente în care s-au mai relaxat restricţiile.

Cred că suntem din nou într-un moment în care fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil de propria sănătate și de celor din jur și să încerce să nu se îmbolnăvească, pentru că sistemul de sănătate este sub o presiune foarte mare.

Rata de transmitere este mult mai mare în cazul variantei britanice. Dacă virusul cu care "ne-am obișnuit" are o rată de contagiozitate de 30-40 la sută, noua tulpină are o rată dublă, 70-80 la sută.

Asta înseamnă că din 10 persoane care iau contact un o persoană bolnavă, 7-8 fac boala, spre deosebire de varianta anterioară, la care 3-4 persoane făceau boala.

Spitalul nostru este plin de persoane din categoriile de risc care, probabil, au lăsat garda jos și au făcut forma severă a bolii", a spus Virgil Musta la Punctul de Întâlnire.

×
Subiecte în articol: Virgil Musta Punctul de întâlnire
Parteneri
Incendiu uriaş la Mănăstirea Turnu din Prahova
x close