Antena 3 CNN Actualitate Virgil Popescu: Asta nu este austeritate - am evitat recesiunea economică în plină pandemie

Virgil Popescu: Asta nu este austeritate - am evitat recesiunea economică în plină pandemie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, la Antena 3, că România nu se confruntă cu o austeritate, în condițiile în care România are cel mai mare buget de investiții din ultimii 2 ani.

Virgil Popescu: Asta nu este austeritate - am evitat recesiunea economică în plină pandemie
de Gabriel Dano    |    18 Feb 2021   •   20:39

"Eu combat cu tărie - nu vorbim de austeritate. Nu vă pot vorbi de austeritate în condițiile în care bugetul de investiții a anului 2020 a fost mai mare decât bugetul de investiții a anului 2019, iar bugetul de investiții a anului 2021 este mai mare decât al anului 2020.

Deci, vorbim de o altă strategie, vorbim de o strategie de dezvoltare bazată pe investiții. De altfel, dacă ne uităm pe cifrele statistice ale anului 2020, am avut în trimestrul 4, și asta nu o spunem noi, o spune Eurostat, cea mai mare creștere a PIB-ului, 5,4%, dacă nu mă înșel, față de trimestrul 3.

Am fost printre statele care a evitat recesiunea economică în plină pandemie. Noi închidem, practic, cred că cu cel mai bun rezultat din Europa, cu un minus de doar 3,9%, când toate previziunile erau de 6-9%", a spus Virgil Popescu, în emisiunea Subiectiv/" title="subiectiv">Subiectiv, moderată de Răzvan Dumitrescu.

În plus, ministrul Energiei a spus că salariile au fost majorate cu 8%.

Cîțu: Nu vor fi majorate pensiile, nu se mai dau vouchere de vacanță, se taie anumite sporuri

Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care prevede menținerea punctului de pensie la 1.442 de lei în 2021, neacordarea voucherelor de vacanță, eliminarea unor sporuri și tarifele de transport reduse cu 50% pentru studenți.

Actul normativ era necesar pentru adoptarea bugetului pentru acest an, care va avea loc vineri, după cum a anunțat premierul Florin Cîțu. Acesta a precizat că bugetul nu va suferi modificări la nivelul deficitului, dar a admis posibilitatea apariției unor schimbări la Ministerul Dezvoltării, pentru CNI și ONDL.

Despre avizul negativ primit de proiectul de buget de la Consiliul Economic și Social, Florin Cîțu a spus că  „bugete care au distrus România” au primit aviz pozitiv, iar acest buget, care a fost primit pozitiv de la profesioniști, a avut aviz negativ.

Conform OUG adoptate, în anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menține la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 135/2020, iar începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

În anul 2021, autoritățile și instituțiile publice nu acordă vouchere de vacanță.

Actul normativ stabilește abrogarea prevederilor legale prin care a fost instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

Studenţii în vârstă de până la 26 de ani beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Articolul de lege care acorda gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a va fi abrogat.

×
Subiecte în articol: Subiectiv Virgil Popescu
Parteneri
Zeci de mii de bucureşteni au rămas din nou fără apă caldă
x close