Antena 3 CNN Actualitate Alertă în România. Virusul gripei aviare a fost depistat în județul Tulcea

Alertă în România. Virusul gripei aviare a fost depistat în județul Tulcea

Alertă în România. Virusul gripei aviare a fost depistat în județul Tulcea
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
de S.T.    |    29 Dec 2016   •   19:10

Gripa aviară a fost confirmată în România. Virusul gripei aviare a fost identificat la o gospodărie din localitatea Pardina din județul Tulcea, o zonă destul de izolată în care nu există ferme de păsări, iar pericolul de contaminare și de răspândire este redus, a declarat joi pentru Agerpres președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiș-Chețan.

„La ora actuală există suspiciune de boală în județul Tulcea la o gospodărie a populației. Este primul caz în România de gripă aviară în gospodăria populației, boala fiind transmisă prin păsările migratoare. Este în localitata Pardina pe zona brațului dintre România și Ucraina, într-o zonă destul de izolată, unde nu există ferme de păsări, deci pericolul de contaminare și de răspândire este redus, dar noi oricum luăm toate măsurile. Urmează să fie confirmat tipul virusului la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală”, a precizat Roatiș.

Acesta a menționat că în țări foarte aproape de granița cu României evoluează focare de gripă aviară cu efecte destul de dramatice pentru ferme de păsări.

„Numai dacă ne referim la Ungaria, destul de aproape de granița cu România, doar într-o singură fermă au fost omorâte peste 300.000 păsări. Noi am luat toate măsurile de biosecuritate în fermele de păsări și am evitat contaminarea de la păsările sălbatice. Deși au fost măsuri mai drastice, am reușit să evităm contaminarea în ferme”, a explicat Roatiș.

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: gripa aviara alerta gripa ANSVSA Tulcea virus
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close