Antena 3 Actualitate Vlad Voiculescu despre incendiul de la Matei Balș și căldura din spital: "Nicușor Dan nu poate să rezolve în mod magic problema Termoenergetica"

Vlad Voiculescu despre incendiul de la Matei Balș și căldura din spital: "Nicușor Dan nu poate să rezolve în mod magic problema Termoenergetica"

de Laura Dinu    |    Mia Lungu    |    29 Ian 2021   •   11:45
Vlad Voiculescu despre incendiul de la Matei Balș și căldura din spital: "Nicușor Dan nu poate să rezolve în mod magic problema Termoenergetica"
Sursa foto: Hepta

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit la Antena 3 despre primele măsuri dispuse în cazul incendiului de la Spitalul Matei Balș, izbucnit vineri dimineață. ”Este evident că o bună parte din infrastructura din România este un lung șir de improvizații. Multe spitale funcționează în clădiri care sunt total nepotrivite pentru un spital.”

Întrebat dacă poate confirma informația venită pe surse de la Corpul de Control al Ministerului Sănătății, potrivit căreia incendiul ar fi pornit de la o aerotermă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că nu poate confirma. 

”Nu, nu vă pot confirma acest lucru”, a spus Vlad Voculescu. ”Nu mă pot pronunța asupra acestui fapt, până în momentul acesta nu avem rezultatele anchetei. Corpul de Control al Ministerului Sănătății împreună cu corpul de control al Premierului, iar eu aștept rezultatele anchetei. 

Nu știm, în acest moment, care au fost cauzele. Evident există responsabilități și responsabili. Dacă vorbim despre cauze ce țin de instalația electrică, sau instalația de oxigen, atunci este o discuție. Dacă vorbim însă despre o greșeală făcută de cineva, atunci este cu totul altă situație. 

Din informațiile pe care le am eu, în acea clădire nu era cazul să se apeleze la aceste metode. Este informația pe care o am de la Adrian Streinu Cercel”, a declarat ministrul Sănătății. 

Vlad Voiculescu, despre căldura din spitale: Domnul Nicușor Dan nu poate să rezolve în mod magic problema Termoenergetica

”Este evident că o bună parte din infrastructura din România este un lung șir de improvizații. Multe spitale funcționează în clădiri care sunt total nepotrivite pentru un spital. 

Situația din spitale nu se poate schimba în mod magic. 

M-ați întrebat dacă acolo era un reșou. Cred că lucrurile trebuie diferențiate și ar trebui să avem standarde pentru toate spitalele din România și ar trebui ca improvizații de orice fel să nu se mai întâmple.

Cel puțin de acum încolo să nu mai avem improvizații, asta înseamnă, cum spuneam, oameni profesioniști care să facă lucrurile cum se cuvine la nivelul spitalelor și mai puțin firme de partid și mai puține achiziții care să ducă spre firme de partid”, a spus ministrul Sănătăți.

Ministrul Sănătății: "Chiar săptămânile trecute vorbeam de Spitalul Colentina și Matei Balș care rămăseseră fără căldură. Oamenii s-au gospodărit așa cum s-a putut."

Întrebat daca a avut discuții cu Primarul Capitalei, Nicușor Dan, despre avariile la sistemul de încălzire din București, care au afectat în luna decembrie mai multe spitale, Vlad Voiculescu a spus că edilul nu poate rezolva singur problemele vechi care tin de furnizarea agentului termic

”Evident că am avut aceste discuții (cu Nicușor Dan – n.r.) și discuțiile nu au început de ieri, de astăzi. Știe toată lumea care sunt problemele legate de Termoenergetică. Probleme vechi care încă nu au fost rezolvate.

Chiar săptămânile trecute vorbeam de Spitalul Colentina și Matei Balș care rămăseseră fără căldură. Așa cum bine spuneți, oamenii s-au gospodărit așa cum s-a putut. Evident că asta poate duce la nenorociri. 

Domnul Nicușor Dan nu poate să rezolve în mod magic problema Termoenergetica. În momentul acesta, din câte știu, nu există probleme în oferirea de agent termic către spitale.”

Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății: Voi face tot ce ține de mine ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple

După declarațiile făcute la Antena 3, Vlad Voiculescu a publicat și un mesaj pe pagina de Facebook a instituției pe care o conduce:

O durere imensă asupra noastră astăzi, o nouă tragedie ce s-a întâmplat într-un spital din România. Sunt și suntem alături de pacienții și familiile celor internați la Matei Balș.

Transmitem condoleanțele noastre familiilor îndoliate și vom pune în discuție modul în care guvernul poate veni în ajutorul acestora.

Prioritatea mea ca ministru al Sănătății și a echipei mele a fost de a cunoaște starea pacienților care au fost afectați de acest incendiu și de a ne asigura că toți cei transferați de la Institutul Matei Balș și cei care au rămas în unitatea sanitară beneficiază de asistența medicală necesară și  tratament corespunzător.

Toată echipa mea este în legătură directă cu cadrele medicale din unitățile sanitare unde au fost transferați pacienții. Am desemnat deja un Secretar de Stat care împreună cu DSU va ține legătura cu spitalele și cu familiile pacienților. 

Numerele puse la dispoziție sunt 021.206.9398 și 021.264.8515.

Institutul Matei Balș este locul în care mii de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 și-au regăsit sănătatea în ultimele luni, cu eforturi semnificative din partea echipei de aici. 

Institutul Matei Balș este de asemenea unul dintre spitalele care au beneficiat de o finanțare robustă în ultimii ani. Până să vorbim despre sistemul de sănătate în ansamblu, trebuie să aflăm ce s-a întâmplat aici în această noapte. Există responsabilități și responsabili. O anchetă a fost deja demarată, atât de Poliție, cât și de Corpul de Control al Premierului și cel al Ministrului Sănătății.

Nu suntem la primul incendiu într-un spital din România. Realitatea este că majoritatea covârșitoare a spitalelor noastre sunt pur și simplu rezultatul subfinanțării cronice și a achizițiilor netransparente care au dus la un lung șir de improvizații făcute de personal tehnic puțin și prost plătit. 

Avem nevoie de crearea condițiilor pentru a aduce și a păstra în sistem profesioniști - în spitale, la nivelul direcțiilor de sănătate publică și la nivel central în Ministerul Sănătății astfel încât investițiile să fie făcute la timp și cu cap, în interesul pacienților. Vom face asta.

Voi face tot ce ține de mine ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.
Condoleanțe familiilor îndoliate și tărie tuturor celorlalți.

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close