Antena 3 CNN Actualitate Vlad Voiculescu: "Voinea nu a făcut ceva ilegal. Nu sunt date secrete acolo" | VIDEO

Vlad Voiculescu: "Voinea nu a făcut ceva ilegal. Nu sunt date secrete acolo" | VIDEO

Ministrul Sănătăţii şi-a apărat, marţi, decizia de a-i asigura consilierului său personal, Ştefan Voinea, accesul la datele din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări.

Vlad Voiculescu: "Voinea nu a făcut ceva ilegal. Nu sunt date secrete acolo" | VIDEO
de Georgiana Adam    |    16 Mar 2021   •   19:43

Vlad Voiculescu a insistat că Ştefan Voinea nu a accesat date secrete.

"Evident că i-am dat voie. A fost una dintre atribuțiile sale. Evident că de asta se ocupa. Avea dreptul legal să acceseze datele. Nu vorbim despre date secrete. Nu sunt date clasificate.

Ministerul Sănătății a făcut solicitare la INSP. Lucrurile sunt cât se pote de clare. Accesul este al ministerului Sănătății, nu al unei persoane sau alta", a declarat ministrul, la Parlament, după dezbaterea moţiunii simple la adresa colegului său de cabinet, Claudiu Năsui.

Ministrul Sănătăţii se eschivează când este întrebat despre demisie

Vlad Voiculescu a fost întrebat dacă va demisiona în cazul în care Corpul de control al premierului va sesiza DIICOT pentru accesarea datelor.

"Dacă cineva a făcut ceva greșit trebuie să răspundă pentru asta", a răspuns el.

Anterior declaraţiilor lui Vlad Voiculescu, fostul ministru liberal al Sănătății, Nelu Tătaru, a spus, marți, că un consilier onorific nu poate avea acces la parole care aparţin unui secretar de stat, pentru că un astfel de consilier "are alte atribuţii" şi "nu are o fişă de post".

Tătaru, în prezent deputat, a mai spus că după analiza Corpului de control al premierului pe tema publicării datelor despre testări şi vaccinări se va decide dacă ministrul Sănătăţii va fi chemat la audieri în Parlament pentru a da explicaţii pe acest subiect.

Documentul care l-ar putea costa funcția pe Vlad Voiculescu merge la DIICOT

Este vorba despre raportul Corpului de Control al premierului Florin Cîțu. Corpul de Control a efectuat verificări la Institutul Național de Sănătate Publică și la Ministerul Sănătății, după scandalul publicării datelor referitoare la vaccinare.

Surse guvernamentale citate de Antena 3 spun că acest document va fi trimis procurorilor DIICOT după finalizare.

Deja în document se menționează că au fost încălcate regulile de acces la sistemul informatic al Registrului Național Electronic de Vaccinări (RENV).

Mai exact, s-a încercat accesarea bazei de date de către persoane care nu aveau dreptul să facă acest lucru.

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu, este cel care a accesat sistemul. Voinea a primit credențiale de acces după demersuri repetate făcute de însuși ministrul Vlad Voiculescu, după cum au dezvăluit jurnaliștii Antena 3, joi seară, la Sinteza Zilei.

Consilierul ministrului Vlad Voiculescu: "Vom continua să publicăm date!"

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu, a recunoscut, săptămâna trecută, în direct la Antena 3, că a accesat de pe laptopul personal date din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) în timp ce se afla în afara Ministerului.

Secretarul de stat Andreea Moldovan, care are în subordine Institutul Național de Sănătate Publică, este persoana care i-a obținut lui Voinea accesul la datele din Registru, a mărturisit consilierul.

El a povestit că cerut acces din afara ministerului pentru că dorea să lucreze cu datele din RENV în timp ce se afla în provincie, la Craiova.

Voinea a respins acuzațiile că ar fi accesat date cu caracter personal și a calificat drept "fabulații" informațiile conform cărora, în timp ce el accesa datele din RENV, sistemul ar fi fost supus unor atacuri informatice iar baza de date ar fi fost copiată și pusă la dispoziția institutelor farmaceutice.

"Nu sunt nu sunt angajat, sunt numit consilier onorific prin Ordin de ministru. Accesul primit nu este la baza de date a RENV. Este un cont limitat, care oferă accesul la date statistice. Nu se accesează date personale sau sensibile. Accesul Ministerului Sănătății la datele din Registrul Electronic Național de Vaccinări este limitat la date precum numărul de vaccinări din centre și tipul de vaccin utilizat. Sunt date cu caracter public, pe care le-am transparentizat", a spus consilierul lui Vlad Voiculescu.

Ștefan Voinea: Am cerut acces de pe adresa unui calculator din Germania

Acesta susține că a accesat în mod absolut legitim datele RENV din afara Ministerului.

"Pentru că mă duceam în weekend la Craiova, am cerut acces pentru un IP fix (adresă statică a unui calculator pe internet, n.r.) care aparține unui Data Center din Germania. Am solicitat includerea acestui IP în white-list (lista "albă", cu acces permis, n.r.)", a precizat Ștefan Voinea, adăugând că a primit acces în urma solicitării făcute, în acest sens, de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.

Consilierul ministrului Sănătății a susținut în intervenția de la "Decisiv" că nu a fost audiat de Corpul de Control al premierului Florin Cîțu.

×
Subiecte în articol: Vlad Voiculescu Ștefan Voinea
Parteneri
Horoscop 3 iunie 2023. Scorpionii îşi asumă toate riscurile, Gemenii fac un pas important
x close