Antena 3 Actualitate Voiculescu: Pacienții COVID în stare gravă pot primi vizita familiei și asistență religioasă

Voiculescu: Pacienții COVID în stare gravă pot primi vizita familiei și asistență religioasă

de Gabriel Dano    |    09 Apr 2021   •   20:36
Voiculescu: Pacienții COVID în stare gravă pot primi vizita familiei și asistență religioasă Hepta

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a semnat vineri ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar și accesul în spitale a clericilor și aparținătorilor.

Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază decedatul, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.

Pe perioada internării în unitatea sanitară, bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, și cu acordul medicului curant. Pentru a se asigura protecția clericului și a pacientului, vizita poate avea în anumite condiții.

Astfel, un singur cleric oficiant poate intra la pacient, o singură dată, iar timpul alocat serviciului religios este de maximum 15 minute. Clericul poartă va purta echipament complet individual de protecție asigurat gratuit de către unitatea sanitară în care este internat pacientul, conform metodologiei în vigoare și va respecta toate măsurile sanitare care se impun.

Obiectele de cult pe care la va folosi clericul trebuie să poată fi dezinfectate înainte și după utilizare, cu acordul medicului curant. Nu sunt permise obiecte care generează flacără deschisă/închisă sau scânteie.

Protocolul mai prevede și că pacienții infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală pot beneficia pe perioada internării în unitatea sanitară, la cerere, de vizita unui membru al familiei/reprezentantului legal.

Acest lucru va fi posibil cu acordul medicului curant în aceleași condiții privind asigurarea protecției ca în cazul clericilor, cu mențiunea că în cazul acetuia nu este permisă introducerea niciunui obiect în zona în care sunt îngrijiți pacienții cu COVID-19.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
x close