Antena 3 CNN Actualitate "Vom deveni o ţară de ştirbi": Un singur cabinet stomatologic la 70.000 de elevi

"Vom deveni o ţară de ştirbi": Un singur cabinet stomatologic la 70.000 de elevi

"Vom deveni o ţară de ştirbi": Un singur cabinet stomatologic la 70.000 de elevi
Sursa foto: Foto: subtire.com
de M.Z.    |    05 Apr 2013   •   16:25

În judeţul Satu Mare există un singur cabinet stomatologic şcolar de stat la peste 70.000 de elevi, problema fiind una veche de 20 de ani.

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Satu Mare, Flaviu Simu, susţine că a atras atenţia asupra acestei probleme de mai bine de două decenii, însă nu au fost luate măsuri, cu toate că legea prevede ca până la vârsta de 18 ani asistenţa stomatologică este gratuită.

"Şi în 2013 am rămas tot cu un singur cabinet stomatologic şcolar, singurul care este finanţat de la buget, restul sunt cabinete private de stomatologie care pot să acorde asistenţă la cerere. Deoarece mulţi părinţi, majoritatea nu acordă atenţia cuvenită şi nu se face prevenţia cum ar trebui, avem de suferit. De 20 de ani spun acelaşi lucru. Dacă nu vom acorda atenţie cabinetelor şcolare, vom deveni o ţară de ştirbi", a spus Simu, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că în judeţ sunt peste 70.000 de elevi care ar trebui să beneficieze de asistenţă stomatologică gratuită, prin cabinetele şcolare.

"În judeţul nostru avem 70.584 de copii între 0 şi 14 ani. Aceştia sunt absolut privaţi de o asistenţă stomatologică corectă şi de o profilaxie, pentru că profilaxia este cea mai ieftină metodă de a preveni afecţiunile pe nivel de stomatologie. Fondurile CAS fiind atât de reduse, nu văd altă soluţie decât Consiliul Local să înfiinţeze aceste cabinete de urgenţă", a adăugat Simu.

Potrivit acestuia, în urma demersurilor făcute, în 2012, Consiliul Local Satu Mare a adoptat o hotărâre prin care se înfiinţează patru noi cabinete, însă nu a fost încă pusă în practică.


×
Subiecte în articol: elevi Satu Mare
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close