Antena 3 CNN Actualitate Vopseaua de ouă poate conţine chiar şi 11 E-uri: "Putem depăşi cu uşurinţă 200 de aditivi"

Vopseaua de ouă poate conţine chiar şi 11 E-uri: "Putem depăşi cu uşurinţă 200 de aditivi"

Culorile în care vopsim ouăle de Paște ne bucura vizual, dar ne poate crea probleme de sănătate. Aditivii din culoarea de pe ouăle de Paște ajunge să fie ingerată prin transferul acestora pe mâini.

Vopseaua de ouă poate conţine chiar şi 11 E-uri: "Putem depăşi cu uşurinţă 200 de aditivi"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Apr 2023   •   15:13

Vopseaua de ouă pe care o folosim în aceste zile poate să conțină până la 11 E-uri periculoase.

"În primul rând, ar trebui să înțelegem că, dacă mergem în piețe să cumpărăm produse agroalimentare să ne uităm și să vedem dacă pe certificatul de producător apare ceea ce se vinde pe taraba respectivă, pentru că de multe ori sunt aduse din contrabandă, din afara Uniunii Europene, iar dacă cumpărăm banala vopsea de ouă să ne uităm pe ingredinetele de pe etichetă, să vedem dacă produsul este unul alimentar, să nu cumpărăm vopsea pentru metal sau lemn. 

Din perspectiva faptului că vopseaua poate conține până la 11 aditivi, să nu uităm că la masa de Paște putem depăși cu ușurință 200 de aditivi. Vopseaua cu aditivi de pe ouă se transferă și pe mâini și va fi ingerată. Trebuie să fim atenți la consumul de aditivi a copiilor și a vârstnicilor", a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons. 

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip vopsea de ouă ce se regăsesc pe piața din România. În urma centralizării datelor, s-a observat și în acest an o diferență foarte mică între gramaj, dar o diferență mare în ceea ce privește capacitatea de vopsire.

De pildă, cu 5 g de vopsea de ouă se pot vopsi 10 ouă, în timp ce cu doar 6g vopsea de ouă se pot vopsi 30 de ouă, vopseaua fiind de la același brand. Astfel, cu o diferență de un gram, vopsim cu 200% mai multe ouă. De asemenea, există și alte branduri prin care se pot 12 ouă cu 7 grame de vopsea, respectiv 30 de ouă cu 10 grame de vopsea.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close