Antena 3 CNN Actualitate Vouchere de vacanță pentru minim 5 ani, cerute de organizațiile din turism

Vouchere de vacanță pentru minim 5 ani, cerute de organizațiile din turism

Organizaţiile din tursim cer guvernului să reintorducă voucherele de vacanţă de anul viitor pentru minimum cinci ani. Aceştea susţin că legea trebuie îmbunătăţită şi spun că toţi angajaţii, din toate domeniile, ar trebui să primească tichete de vacanţă. Aproximativ două milioane de angajaţi din sectorul privat ar putea beneficia de această facilitate.

Vouchere de vacanță pentru minim 5 ani, cerute de organizațiile din turism
Sursa foto: Facebook/ Dragos Atanasiu
de Mia Lungu    |    15 Noi 2021   •   13:09

Aproximativ două milioane de angajaţi din sectorul privat ar putea beneficia de această facilitate. Dragoș Atanasiu, vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, a explicat, la Antena 3, importanța voucherelor de vacanță în domeniul turismului.

"Minim 5 ani pentru predictibilitate. Asta este ceea ce noi ne-am dorit întotdeauna, să putem să previzionăm, să știm cum se întâmplă lucrurile pe o perioada mai lungă de timp.

În ceea ce privește necesitatea voucherelor de vacanță și utilitatea lor, (...) apare acum ca urgentă pentru că tot sectorul economic legat de turism a fost profund afectat în ultimii doi ani și a beneficiat de extrem de puțin compensații. Acea măsură , 20% diferența cifra de afaceri 2020-2019, nici până astăzi nu a ajuns in conturile celor care fac turism", a explicat acesta.

APT, alături de celelalte organizații sindicale și patronale, spun că este foarte bună reintroducerea voucherelor de vacanță pentru toate categoriile de angajați începând cu 2022 si propun guvernului o formulă îmbunătățită.

„În condițiile actualei crize severe de personal, voucherele de vacanță reprezintă un factor de motivare puternic pentru angajații din domeniul public și privat. Deși s-a creat falsa percepție că angajații din sectorul privat nu pot beneficia de voucherele de vacanță, cifrele dovedesc contrariul, indicând interesul în creștere al angajatorilor privați pentru această formă de incentivare.

De exemplu, de la începutul anului până la 30 septembrie 2021, sectorul privat a alocat angajaților vouchere de vacanță în valoare de peste 52 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 17% din valoarea totală a voucherelor emise în anul precedent.

Creșterea motivației și eficienței angajaților, refacerea energiei fizice și intelectuale a acestora constituie o parte dintre beneficiile aduse forței de muncă”, transmit, luni, reprezentanții ANT.

De asemenea, potrivit ANT, voucherele de vacanță au contribuit esențial la îmbunătățirea fiscalizării sectorului turistic, prin creșterea accelerată a numărului de structuri turistice clasificate, garantând colectarea de taxe și impozite la bugetul public.

„Voucherele de vacanță pot fi utilizate doar pentru servicii turistice în România, stimulând dezvoltarea turismului intern și sprijinind balanța de plăți a României. Firește, acordarea acestora implică facilități fiscale pentru angajatori. Voucherele sunt incluse într-un sistem electronic, iar plățile sunt simple, rapide și în siguranță, la POS sau online”, mai arată ANT.
 

×
Subiecte în articol: vouchere de vacanţa turism
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close