Antena 3 CNN Actualitate Vrei să cumperi vechime pentru pensie? Calculează aici cât ai de plătit

Vrei să cumperi vechime pentru pensie? Calculează aici cât ai de plătit

Vrei să cumperi vechime pentru pensie? Calculează aici cât ai de plătit
Sursa foto: foto: Agerpres
25 Ian 2018   •   09:48

Până la finele anului 2018, românii au posibilitatea de a achita retroactiv contribuția la pensii pentru perioadele anterioare în care n-au fost asigurați în niciun sistem de pensii, însă numai în limita a cinci ani.

Suma exactă de plată depinde de mai mulți factori, iar din acest articol îți poți estima contribuția la pensii datorată pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-ai avut calitatea de asigurat în sistemul public (sau în alte sisteme autohtone) de pensii, potrivit Avocatnet.ro.

Persoanele care doresc să achite retroactiv contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au fost asigurate o mai pot face până la finalul anului 2018. Posibilitatea este prevăzută de Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.

Efectiv, plata retroactivă a contribuției la pensii poate fi făcută fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare, fără a depăși data de 31 decembrie 2018. Plata se poate face, în numerar, prin mandat poștal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de legislație, la casieria casei de pensii de la domiciliul persoanei interesate.

De reținut este că autoritățile iau în considerare cota de contribuție pentru condiții normale de muncă, aceasta fiind aplicată la valoarea minimă egală cu salariul minim brut din perioadele anterioare vizate de plata retroactivă.

CALCULATORUL pentru a afla cât ai de plătit pentru vechime la pensie, pe avocatnet.ro.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close