Antena 3 CNN Actualitate Vreme capricioasă. Cod galben de caniculă prelungit pentru şase judeţe şi ploi torenţiale

Vreme capricioasă. Cod galben de caniculă prelungit pentru şase judeţe şi ploi torenţiale

Vreme capricioasă. Cod galben de caniculă prelungit pentru şase judeţe şi ploi torenţiale
Sursa foto: Inundatii
18 Iul 2009   •   09:59

Ziua, caniculă, seara, ploi şi furtuni. Aşa va arăta vremea în zilele următoare. Meteorologii au extins codul galben de caniculă la 26 de judeţe, plus Capitala. Avertizarea este valabilă până sâmbătă la ora 18.00. După această oră, codul de caniculă este prelungit în şase judeţe din sud-estul ţării. În plus, meteorologii au mai emis o atenţionare cu cod galben de ploi şi vijelii pentru Bărăgan, sud-estul Moldovei şi Dobrogea. În aceste zone umiditatea va fi crescută şi se vor înregistra furtuni. În intervalul anunţat, cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 50 l/mp, iar pe arii restrânse se va semnala grindină.

Hidrologii au emis şi ei o averizare, valabilă pentru râurile Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişuri, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Cerna, Nera şi Jiu.

În unele zone însă a început să plouă, încă de vineri seară. Zeci de case şi drumuri din mai multe judeţe au fost inundate, în urma ploilor abundente. În judeţul Harghita, o rupere de nori a provocat ieşirea din matcă a pârâului Vărghiş. Curţile, subsolurile şi pivniţele locuintelor din zonă s-au umplut cu apă. Probleme au fost şi la Curtea de Argeş, unde o ploaie torenţială a îngreunat circulaţia.

Mai multe străzi şi gospodării din oraşul harghitean Vlăhiţa au fost inundate, în urma unei ploi torenţiale care a durat aproximativ o oră. Localnicii spun că vijelia a venit foarte rapid, iar în scurt timp, curţile s-au umplut de ape. O stradă principală în Vlăhiţa s-a inundat total, apa ajungând la peste 50 de centimetri.

În localitatea vecină oraşului Vlăhiţa, Căpâlniţa, două pârâuri au ieşit din matcă şi au inundat mai multe curţi şi gospodări, dar şi 20 de hectare de teren agricol.

Antena 3

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close