Antena 3 CNN Actualitate Vremea se răceşte în toată ţara în acest weekend. Ninge la munte. Frig și în București

Vremea se răceşte în toată ţara în acest weekend. Ninge la munte. Frig și în București

Vremea se răceşte în toată ţara în acest weekend. Ninge la munte. Frig și în București
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    16 Noi 2018   •   08:19

Vremea va deveni rece în majoritatea regiunilor în acest weekend, chiar deosebit de rece în estul şi sud-estul teritoriului, unde şi vântul va avea unele intensificări, iar valorile termice vor fi negative în cursul nopţilor şi al dimineţilor, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie.

În zonele montane va ninge şi vor fi intensificări ale vântului îndeosebi pe creste, spulberând zăpada.

De asemenea, în regiunile estice, sudice şi centrale se vor semnala precipitaţii slabe, dar sub formă de ninsoare sau lapoviţă, mai ales în cursul zilei de vineri, 16 noiembrie, şi al nopţii de vineri spre sâmbătă (16/17 noiembrie).

Informarea de răcire a vremii emisă de ANM, valabilă în majoritatea regiunilor, a intrat în vigoare vineri dimineaţa, la ora 5:00, şi va fi valabilă până duminică, la ora 12:00.

Frig puternic în București

Vremea va deveni deosebit rece, iar cerul va fi mai mult noros în Bucureşti, pe durata weekend-ului, începând de vineri dimineaţă, iar maximele nu vor mai depăşi 5 grade Celsius, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată joi.

Conform meteorologilor, în Capitală, în intervalul 16 noiembrie, ora 8:00 - 17 noiembrie, ora 8:00, vremea se răceşte, cerul va fi noros şi temporar vor cădea precipitaţii slabe, sub formă de ploaie, dar trecător, posibil şi lapoviţă sau fulguială. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări, rafale de 45 - 50 km/h, iar temperatura aerului va avea valori mai scăzute decât în intervalul precedent, respectiv o maximă de 4 - 5 grade şi minime cuprinse între de -2 şi zero grade Celsius.

Totodată, în intervalul 17 noiembrie, ora 8:00 - 18 noiembrie, ora 8:00, vremea va deveni deosebit de rece, cu o temperatură maximă de 2 - 3 grade şi minima în jurul valorii de -2 grade Celsius. Cerul va fi noros şi trecător vor fi posibile fulguieli, în timp ce vântul va sufla slab şi moderat.

Alertă de vânt în Constanța și Tulcea

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit, până la ora 14:00, atenţionarea nowcasting Cod galben de vânt puternic, emisă vineri dimineaţă pentru zona Dobrogei.

Potrivit meteorologilor, în următoarele şase ore, în judeţele Constanţa şi Tulcea se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge la rafală viteze de 55 - 65 km/h.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Pompierii și Jandarmeria, pregătite să intervină

Structurile Ministerului Afacerilor Interne - pompieri, poliţie şi jandarmerie - sunt pregătite să intervină în teren, în zilele următoare, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu efecte asupra comunităţilor, având în vedere informarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie de vreme rea, se precizează într-un comunicat al MAI transmis joi AGERPRES.

Conform sursei citate, dacă vor apărea situaţii de risc pentru populaţie, prefecţii din judeţele afectate de vremea rea vor reuni Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi vor asigura permanenţa coordonării acţiunilor de sprijinire a localnicilor şi administraţiilor publice din zonele afectate.

De asemenea, la solicitarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă vor fi activate Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, din care fac parte reprezentanţi ai tuturor structurilor teritoriale MAI, precum şi angajaţi ai instituţiilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.

"Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat ca schimbul de date dintre autorităţile centrale şi locale să se realizeze prompt şi eficient, astfel încât să permită dispunerea măsurilor preventive pentru populaţie, în vederea limitării efectelor fenomenelor hidro-meteorologice", precizează sursa citată.

Pentru evitarea unor blocaje din cauza condiţiilor meteorologice, MAI recomandă conducătorilor auto care se deplasează în zone montane să se intereseze asupra condiţiilor de drum, să aibă maşinile echipate corespunzător pentru zăpadă şi să manifeste prudenţă maximă. În cazul apariţiei fenomenului de ceaţă, MAI face un apel către conducătorii auto să reducă viteza deplasării pentru a permite frânarea în regim de urgenţă şi evitarea unor eventuale coliziuni cu alte autovehicule. În situaţia manifestării vântului puternic, ministerul recomandă populaţiei să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi o informare de răcire a vremii, valabilă în majoritatea regiunilor, începând din dimineaţa zilei de vineri şi până duminică la prânz.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 16 noiembrie, ora 5,00 - 18 noiembrie, ora 12,00, vremea va deveni rece în toată ţara, chiar deosebit de rece în estul şi sud-estul teritoriului, unde şi vântul va avea unele intensificări. Valorile termice vor fi negative în cursul nopţilor şi al dimineţilor în majoritatea regiunilor.

În zonele montane va ninge şi vor fi intensificări ale vântului îndeosebi pe creste, spulberând zăpada.

De asemenea, în regiunile estice, sudice şi centrale se vor semnala precipitaţii slabe, dar sub formă de ninsoare sau lapoviţă, mai ales în cursul zilei de vineri, 16 noiembrie, şi al nopţii de vineri spre sâmbătă (16/17 noiembrie).

Haos în America

Primii fulgi de zăpadă care au căzut în New York în această iarnă au provocat haos în trafic şi întârzieri ale mai multor curse aeriene, relatează vineri Xinhua.

Ninsoarea, care a început joi după-amiaza, a cuprins toate cele cinci zone principale ale metropolei, iar stratul de zăpadă a ajuns până la 12,7 centimetri în Bronx, cel mai nordic cartier.

Vremea extremă a perturbat activitatea pe Aeroportul Kennedy. Cursele programate să aterizeze după-amiaza au înregistrat întârzieri, în medie, de trei ore din cauza zăpezii şi a gheţii.

Sistemul de alertare de urgenţă din New York a publicat notificări în timp real pe contul său de Twitter publicul fiind îndemnat să ia în calcul rutele alternative după ce sistemul de tranzit al oraşului s-a defectat parţial.

Autospecialele de împrăştiere a sării au fost puse în funcţiune pentru a preveni acumularea de zăpadă şi gheaţă pe carosabil.

''Fiţi prudenţi în timpul navetei de seară", a atenţionat joi primarul din New York, Bill de Blasio avertizând că drumurile ar putea deveni "foarte alunecoase" în cursul nopţii.

Potrivit prognozelor meteorologice, ninsoarea se va schimba în lapoviţă şi ploaie pe parcursul nopţii.

×
Subiecte în articol: vremea prognoza meteo temperaturi
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close