Antena 3 CNN Actualitate Vremea se schimbă dramatic. Furtuni din Atlantic și Mediterana se abat asupra României

Vremea se schimbă dramatic. Furtuni din Atlantic și Mediterana se abat asupra României

Vremea se schimbă dramatic. Furtuni din Atlantic și Mediterana se abat asupra României
06 Noi 2018   •   12:07

Meteorologii avertizează că vremea din România se va afla în următoarea lună și jumătate în zona de confluență a doi factori climatologici. Este vorba despre furtunile din Oceanul Atlantic şi cele din Marea Mediterană.

Acestea aduc temperaturi mai ridicate și umezeală și apoi o masă de aer foarte rece dinspre zona arctică, a explicat, luni, directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, conform Agerpres.

„Ca să ne facem o idee la ce ne-am putea aştepta în perioada următoare, trebuie să ne uităm la câţiva parametri de la nivelul emisferei nordice. Trebuie să fac precizarea că, întotdeauna când facem o prognoză meteorologică cu anticipaţie din ce în ce mai mare, trebuie să ne uităm la o arie din ce în ce mai mare. Lipsa de gheaţă în zona polară ar putea încercui vortexul polar, acea zonă cu vânturi foarte puternice. Încercuirea acestui grup de vânturi puternice care determină masa de aer foarte rece să rămână în zona arctică favorizează această pătrundere a maselor de aer foarte reci înspre Europa, bineînţeles şi către continentul nord-american. Acesta ar putea fi un semnal pentru posibile episoade cu temperaturi foarte scăzute în zona euro-asiatică. De asemenea, un alt parametru după care ne uităm în această perioadă este extinderea suprafeţei acoperită cu strat de zăpadă din zona euro-asiatică. Se observă că, în ultimele luni, această extindere a fost minimă comparativ cu anii precedenţi. Nu este un semnal favorabil pentru ceea ce ar putea să se întâmple, pentru că acest parametru, împreună cu ceea ce am arătat mai devreme, generează o masă de aer foarte rece în partea de est şi sud-est a Europei, deci inclusiv şi asupra ţării noastre”, a explicat Georgescu, la un forum de specialitate.

×
Subiecte în articol: meteo vremea furtuni
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close