Antena 3 CNN Actualitate Zăpada din aeroporturi aduce întârzieri de zeci de minute la cursele aeriene. Vezi în ce constă degivrarea

Zăpada din aeroporturi aduce întârzieri de zeci de minute la cursele aeriene. Vezi în ce constă degivrarea

Zăpada din aeroporturi aduce întârzieri de zeci de minute la cursele aeriene. Vezi în ce constă degivrarea
Sursa foto: avion
20 Ian 2010   •   22:42

Ninsoarea din ultimele zile a dat peste cap şi programul avioanelor, care întârzie pentru că trebuie să fie dezgheţate. Nu e uşor deloc să cureţi gheaţa de pe o aeronavă lungă de peste 70 de metri în timp ce pasagerii aşteaptă.

Toţi pasagerii întârzie de când a nins. Pentru că pline de zăpadă sau de gheaţă, avioanele nu zboară.

Sloiurile de gheaţă sunt îndepărtate sub presiunea unui jet de apă caldă amestecată cu lichid degivrant. De pe fuzelajul avionului, de pe aripi şi de unde mai cere pilotul, căruia îi indică aparatele din bord. Uneori aeronava se curăţă cu numai o sută de litri de lichid, alteori cu două-trei mii. Şi poate dura destul de mult.

Gheaţa de pe aripi, de exemplu, face avionul greu, instabil şi inoperabil. Şi nu i se poate controla direcţia de zbor. După baia de la sol, dacă mai prinde gheaţă în aer se curăţă singur, suflând prin supape, aer cald.
O muncă minuţioasă este şi curăţarea zăpezii din calea avionului.

Deszăpezirea, pe pista aeroportului din Băneasa se face între o decolare şi-o aterizare. altfel nu se poate curăţa zăpada dacă ninge încontinuu. Patru utilaje curăţă pista, câteva basculante mută zăpada. Zi şi noapte, câtă vreme va mai ninge la Bucureşti.

Observator

×
Subiecte în articol: avion cursa
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close