Antena 3 CNN Actualitate Zăpadă de aproape 4 metri pe Transfăgărăşan. Se menţine riscul de avalanşă | VIDEO

Zăpadă de aproape 4 metri pe Transfăgărăşan. Se menţine riscul de avalanşă | VIDEO

În zona Bâlea, pe Transfăgărăşan şi pe Transalpina s-au format troiene de peste 4 metri de zăpadă. Salvamont Argeş anunţă că riscul de avalanşă este mare.

Zăpadă de aproape 4 metri pe Transfăgărăşan. Se menţine riscul de avalanşă | VIDEO
Sursa foto: Facebook
de Maria Zărnescu    |    22 Mar 2021   •   10:34

Troiene de peste patru metri s-au format în zona Bâlea, pe Transfăgărăşan şi Transalpina. Salvamont Argeş a anunţat că se menţine riscul ridicat de avalanşă.

La peste 1800 m, în partea superioară a stratului, se găsește un strat însemnat de zăpadă pulver, acumulat în cursul acestei săptămâni, instabil, puțin rezistent, ce atinge pe alocuri 100-150 cm, depus peste stratul vechi consolidat și stabil.

În zonele adăpostite acumulările sunt mai consistente, depășind câțiva metri, iar în zonele înalte sunt formate plăci recente de vânt. Datorită cantității mari de zăpadă instabilă, există riscul declanșării spontane a avalanșelor de dimensiuni mari și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici, transmite Salvamont Argeş.

Având în vedere condiţiile meteo, autorităţile anunţă că există un risc mediu şi mare de avalanşă. Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă instabil de la suprafață este de asemenea însemnat, depășind pe alocuri 70-80 cm, depus peste stratul vechi, consolidat.

În zonele adăpostite sunt acumulări însemnate de zăpadă. Stratul instabil de la suprafață poate aluneca peste cel vechi, atât spontan, cât și la supraîncărcări mici, pe pantele înclinate, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari.

Stratul de zăpadă măsoară 354 centimetri la Bâlea Lac

La Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară 354 de centimetri, fiind cea mai mare valoare din Carpaţii Meridionali.
Tot în zona Meridionalilor, stratul de zăpadă măsoară 170 cm la Vf. Omu, 162 cm Vf. Țarcu, 110 cm la Păltiniș, 106 cm la Cuntu, 96 cm la Sinaia, 79 cm la Parâng, 70 cm la Predeal și 46 cm la Fundata.

În Carpaţii Orientali: 177 cm la Lăcăuți, 141 cm la Vf. Călimani, 120 cm la Ceahlău-Toaca, 96 cm la Vf. Iezer, 81 cm la Penteleu și 72 cm la Bucin.

Carpaţii Occidentali: 118 cm la Semenic, 40 cm la Stâna de Vale, 32 cm la Băișoara, 25 cm la Vf. Vlădeasa, 20 cm la Roșia Montană.


 

×
Subiecte în articol: Salvamont avalansa
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close