Zece ani de la intrarea României în NATO. Ceremonie cu scandal la Cotroceni. Ponta: Băsescu nu are motive să sărbătorească

de D.D.    |    31 Mar 2014   •   11:20

Premierul Victor Ponta a refuzat să meargă la ceremonia de la Cotroceni dedicată aniversării celor 10 ani de la intrarea României în NATO. Victor Ponta a afirmat că Traian Băsescu vrea să tragă o petrecere, deşi nu are de ce să sărbătorească.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că şeful statului, Traian Băsescu, "trage" azi o petrecere ca să aniverseze zece ani de la aderarea la NATO, deşi meritul pentru acest lucru aparţine foştilor preşedinţi Constantinescu şi Iliescu şi fostului premier Adrian Năstase.
   
"Vreau să spun, pentru că toată lumea aniversează zece ani de la intrarea în NATO, eu cred că ar trebui să aniverseze cei care au un merit pentru intrarea noastră în NATO: preşedinteele Constantinescu, premierii de atunci, preşedintele Iliescu, primul-ministru Adrian Năstase. Ei sunt cei care ne-au adus în NATO, ca să tragă o petrecere azi preşedintele Băsescu, care nu are nicio legătură, bineînţeles, cu NATO. El e cu petrecerile de după", a spus Ponta la începutul şedinţei BPN al PSD.


Premierul a făcut apel la a nu se uita cine sunt cei care au avut viziunea corectă de a aduce România în NATO.
 
"Slavă Domnului că cei care au condus România după '97, '98 şi până în 2003 au reuşit să ia această decizie fundamentală pentru România. Şi acum, când sărbătorim zece ani de NATO, să nu uităm totuşi cine ne-a adus în NATO. S-ar putea să credem că cei care dau azi cu şampanie sunt cei care ne-au adus şi nu e aşa. Nu putem decât să le mulţumim celor care au avut atunci această vizune corectă", a spus Ponta.
   
La ceremonia organizată la Cotroceni cu ocazia împlinirii a zece ani de la aderarea României la NATO participă şi foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

În urmă cu doi ani, tot la Palatul Cotroceni, preşedintele a stat la aceeaşi masă cu cei doi foşti şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Atunci s-au împlinit 10 ani de la invitarea României în NATO.


10 ani de la intrarea României în NATO

Ceremonia organizată cu prilejul aniversării a 10 ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), la Palatul Cotroceni, a început, luni, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a foştilor şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.
   
Evenimentul a început cu un ceremonial de prezentare a steagului României şi cel al NATO, precum şi cu intonarea imnului naţional al României şi cel al Alianţei Nord Atlantice.
   
La eveniment participă câteva zeci de reprezentanţi ai Armatei, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, directorul SRI, George Maior, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, directorul STS, Marcel Opriş, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, precum şi miniştrii de Interne, Gabriel Oprea, şi al Apărării, Mircea Duşa, informează Mediafax.
   
În deschiderea ceremoniei, au fost omagiaţi militarii români care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii, numele acestora fiind citite, iar fotografiile lor apărând pe un videoproiector. Participanţii au păstrat un moment de reculegere în memoria acestora.


Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, luni, la ceremonia dedicată aderării la NATO organizată la Palatul Cotroceni, că Revoluţia din decembrie 1989 a fost momentul crucial din istoria contemporană a ţării, iar în programul său era prevăzută integrarea euro-atlantică.

Ion Iliescu a rememorat principalele momente din 1990 şi până la aderarea la NATO, în 2004.


Fostul şef al statului Emil Constantinescu a declarat, luni, la ceremonia organizată la Cotroceni, că aderarea României la NATO a fost posibilă datorităţii "solidarităţii excepţionale a celor din zona politică, a societăţii civile şi a omenilor, în general".
   
El a transmis un omagiu către armată, care a reuşit să se integreze în această structură prin restructurare şi sacrificiile pe care le-a înţeles perfect, şi a ţinut să precizeze că serviciile de informaţii s-au integrat înainte de aderarea la NATO, datorită contribuţiei la o serie de acţiuni pe care istoria, când va fi posibil, le va face publice.

Emil Constantinescu a vorbit şi despre "solidaritatea excepţională a celor din zona politică, a societăţii civile, a oamenilor, în general", care a dus la aderarea României la NATO.


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la ceremonia organizată la Cotroceni de marcare a zece ani de la aderarea la NATO, că niciodată România nu a fost mai sigură din punctul de vedere al securităţii decât este astăzi.
   
Şeful statului a transmis un omagiu celor căzuţi la datorie şi condoleanţe familiilor celor care s-au jertfit în luptă.Parteneri
x close