Antena 3 CNN Actualitate Vortexul polar face prăpăd în nordul Moldovei: Sute de oameni, rămaşi fără curent electric. Zeci de maşini, blocate pe drumuri

Vortexul polar face prăpăd în nordul Moldovei: Sute de oameni, rămaşi fără curent electric. Zeci de maşini, blocate pe drumuri

Zeci de mașini au rămas blocate din cauza zăpezii pe drumuri din județul Botoșani, Suceava şi Iaşi. La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au fost înregistrate în ultimele ore zeci de apeluri de la cetățeni care sesizau faptul că întâmpină dificultăți în a se deplasa cu mașinile.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Apr 2023   •   14:50

Update 14:00 Nordul ţării este în continuare sub zăpadă. Zeci de drumuri naţionale şi judeţene sunt blocate de viscolul puternic, iar autorităţile intervin de urgenţă după apelurile disperate la 112 ale celor rămaşi în zăpadă.

Drumul spre aeroportul din Iaşi a fost blocat câteva ore de copacii doborâţi de ninsori şi de vântul puternic. Pasagerii care aveau zboruri programate au fost nevoiţi să parcurgă pe jos, prin zăpadă, distanţa până la aeroport.

Operaţiunile de deszăpezire sunt greoaie din cauza lipsei de utilaje. Pentru că nimeni nu se aştepta la o asemenea vreme în aprilie, nu există contracte de curăţare a drumurilor de zăpadă în această perioadă, s-a subliniat la şedinţa de azi a CJSU Botoşani. 

Update 10:10 Situaţie-limită acum în zona Moldovei, vortexul polar creează probleme majore. Sunt în continuare blocaje în trafic în Botoşani, Suceava şi Iaşi. La Vaslui sute de oameni sunt lipsiţi de curent electric. Vremea continuă să fie nefavorabilă. 

Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi, a declarat la Antena 3 CNN că se fac eforturi pentru a mobiliza cât mai multe utilaje de deszăpezire, în condiţiile în care cei de la Drumuri Judeţene nu dispun decât de 12 astfel de utilaje la acest moment. 

23 de mașini în care se aflau 38 de persoane, o mașină care transporta 4 persoane dializate și un microbuz cu 13 călători, din care doi copii, rămase înzăpezite, au fost ajutate să-și continue drumul de către pompierii din Botoșani.

Oamenii au rămas înzăpeziți între localitățile Ionășeni și Vânători, precum și între Vânători și Trușești.

Au fost ajutați să-și continue drumul de către pompierii aflați într-o misiune de monitorizare, pe DN 29 D Botoșani - Trușești – Ștefănești, alături de prefectul județului, Sorin Cornilă.

Echipajul ISU Botoșani, prezent în teren pentru a monitoriza situația pe DN 29 Botoșani – Săveni, a intervenit pentru a scoate din zăpadă o autoutilitară și un autoturism, rămase înzăpezite la ieșirea din localitatea Unțeni.

La ieșirea din orașul Ștefănești, un autoturism în care se afla o persoană a fost scos din nămeți de un echipaj de pompieri.

Un microbuz în care se aflau trei persoane și un autoturism cu trei pasageri, rămase înzăpezite la Brăteni (comuna Dângeni) au fost scoase din zăpadă de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mihălășeni.

Meteorologii au prelungit avertizarea Cod portocaliu pentru județul Botoșani până joi la ora 14.00. Potrivit acestora, va ninge consistent și se va depune un nou strat de zăpadă. Vântul va sufla cu viteze de 55 – 75 km/h, viscolind zăpada.

Update 09:20 Patru drumuri naționale din zona Moldovei sunt închise, miercuri dimineața, din cauza zăpezii, iar pe alte șosele sunt instituite restricții.

Centrul Infotrafic anunță că la ora 9.00 traficul se desfășoară în condiții de iarnă, însă aria precipitațiilor sub formă de ninsoare s-a restrâns la județele Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Din cauza zăpezii depuse pe carosabil și a vizibilității reduse, pentru a permite intervenția echipajelor de deszăpezire, sunt impuse restricții de trafic. Astfel, sunt închise circulației DN 24C Rădăuți Prut – Ștefănești, județul Botoșani; DN 29D Botoșani – Ștefănești, județul Botoșani; DN 29 Botoșani - Săveni, județul Botoșani; DN 28A tronsoane Iași – Târgu Frumos și Pașcani - Moțca, județul Iași.

De asemenea, traficul se desfășoară alternativ pe DN 7, localitatea Câineni, județul Vâlcea, unde au avut loc căderi de pietre de pe versanți, iar traficul este restricționat pentru autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone pe DN 2 între localitățile Suceava și Siret, județul Suceava.

*
Potrivit ISU Botoșani, toate cazurile au fost direcționate către drumari, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență și Inspectoratul Județean de Poliție Județean Botoșani.

Pe DJ 282, pe raza localității Răuseni, trei camioane au rămas înzăpezite. La caz s-au deplasat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Răuseni, un echipaj de poliție și drumari de la SDN. Pe DJ 294, pe raza localității Strahotin, trei microbuze în care se aflau nouă persoane și două autoturisme cu patru pasageri nu își puteau continua drumul. La caz au intervenit drumarii de la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP) Botoșani, iar pe DJ 293, în localitatea Cordăreni, două camioane au rămas înzăpezite. La fața locului, intervin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cordăreni, un echipaj de poliție și drumari.

Citeşte şi: Ninsorile se extind! Meteorologii anunță strat consistent de zăpadă, vreme deosebit de rece și viscol puternic

De asemenea, pe raza localității Ștefănești Sat, un autoturisme în care se află o singură persoană a rămas înzăpezit. La caz s-a deplasat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ștefănești.

O situație similară s-a înregistrat pe raza localității Ringhilești, unde două autoturisme în care se află două persoane au rămas blocate. A intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Santa Mare.

Au mai rămas înzăpezite un camion pe DN 29, pe raza localității Avrămeni, trei microbuze pe DN 24 C, pe raza localității Ripiceni, notează Mediafax.

ISU Botoșani anunță că s-a luat măsura restricționării circulației pe DN 29, municipiul Botoșani – Manoleasa, a autovehiculelor cu un tonaj de peste 7,5 tone, până la ora 12:00.

De asemenea, sunt închise circulației temporar DJ 294 de la DN 29 până la Dângeni și DJ 282 H Rediu – Răuseni.

Prefectul de Botoşani: Este posibil să avem cod roșu

Prefectul judeţului Botoşani a declarat că se intervine pe toate fronturile pentru deblocarea acestei situaţii, mai ales că pe raza judeţului sunt blocate mai multe multe microbuze cu călători. 

"Fac un apel la locuitorii județului Botoșani să se pornească la drum doar dacă sunt necesare acele deplasări. După prognoza meteo pe care o avem, vor fi ninsori până diseară, va fi viscol și e posibil să avem chiar și cod roșu. Direcția Drumuri Naționale și Direcția Județeană Drumuri și Poduri acționează pe toate sectoarele de drum și încercăm să le deblocăm cât mai repede", a declarat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani, într-o intervenţie la Antena 3 CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Restricţii de trafic în Suceava

Incepand cu ora 06.00, pe sectorul de drum DN 2, km 442+211 ÷ 482+230, Suceava – Siret, a fost luata decizia restricționarii traficului pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, din cauza viscolului puternic și a vizibilitații scazute.

Pentru restabilirea circulației, Secția Drumuri Naționale Suceava va interveni cu autospeciale dotate cu lama și raspanditor de material antiderapant.

Pe drumurile naționale din zona de munte a județului se circulă în condiții de iarnă pe un carosabil umed pe DN17 sau acoperit cu zăpadă frământată 0-2cm pe celelalte căi rutiere, neînregistrându-se la acest moment blocaje sau restricții de circulație.

Ambulanţă blocată la Iaşi

O ambulanță este blocată pe unul dintre drumurile afectate de furtuna de zăpadă din cursul nopții.

Echipajul, compus din asistent și ambulanțier, a ramas blocat pe drumul Iași-Botoșani, în zona localității Câmpeni. Din fericire, în mașină este doar echipajul de ambulanță. Acesta a plecat în cursul nopții către Iași pentru a transporta un pacient în stare gravă. După miezul nopții, după ce pacientul a fost predat, autosanitara s-a pornit înapoi spre Botoșani. În zona localității Câmpeni ambulanța nu a mai putut înainta, din cauza traficului blocat de mai multe mașini înzăpezite. Se așteaptă ca un buldoexcavator să încerce să degajeze valurile de zăpadă care s-au format pe șosea.

Vântul bate însă cu foarte mare putere și aduce cantități mari de zăpadă pe șosea.

Drumuri blocate şi în judeţele Neamţ şi Bacău

Și în județul Neamț sunt miercuri dimineața mai multe drumuri blocate. IPJ Neamț anunță că în această situație sunt DJ 207 Valea Ursului-Roman, DJ 155I Siliștea Moldoveni,DJ 155G Bodești-Corni, DJ 157 Dochia Climești Făurei și DJ 158 Broșteni Bahna.

Şi la Bacău situaţia este similară. Pompierii băcăuani s-au luptat toată noaptea cu vremea nefavorabilă.

Mai mulți copaci căzuți au creat blocaje, au avariat mașini și au îngreunat traficul.

Peste 15 arbori au căzut pe parcursul nopții trecute, și la această oră mai sunt copaci de mici dimensiuni căzuți, vremea nefavorabilă îngreunează degajarea acestora.

×
Subiecte în articol: ISU Botoşani
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close