Antena 3 CNN Actualitate Zgonea: Demersul de revizuire a Constituţiei are o problemă dacă pragul la referendum se reduce abia peste un an

Zgonea: Demersul de revizuire a Constituţiei are o problemă dacă pragul la referendum se reduce abia peste un an

Zgonea: Demersul de revizuire a Constituţiei are o problemă dacă pragul la referendum se reduce abia peste un an
Sursa foto: Foto: Agerpres
26 Iun 2013   •   17:53

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că demersul de revizuire a Constituţiei are o problemă dacă se aplică abia peste un an legea privind reducerea pragului de prezenţă la referendum, deoarece este foarte greu să fie motivaţi cetăţenii să vină la vot, informează Mediafax.
   
"În calea demersului USL şi pentru o decizie rapidă în această toamnă şi pe Constituţie şi pe regionalizare cu siguranţă este o piedică", a precizat Zgonea, întrebat dacă decizia Curţii Constituţionale în cazul referendumului reprezintă o piedică pentru adoptarea proiectelor USL.
   
Zgonea a arătat că, dacă reducerea pragului la referendum se aplică abia peste un an, înseamnă că demersul constituţional are o problemă în acest moment.
   
Antonescu, reacţie la decizia CC: Refedendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea fi amânat pentru anul viitor

"Dacă se amână un an de zile, înseamnă că demersul constituţional în acest moment are o problemă, pentru că 50% din lista electorală permanentă este greu să motivezi vara, chiar şi toamna, cetăţenii să-i aduci la vot", a mai spus Zgonea.
   
Întrebat dacă se ia în calcul o amânare a referendumului pentru Constituţie, Zgonea a spus că este o decizie care se va lua în cadrul USL, după ce va fi analizată cea mai bună strategie şi măsurat angajamentul cetăţenilor pentru modificarea Constituţiei.
   
Zgonea a mai spus că nu se ştie încă ce liste electorale vor fi luate în calcul, având în vedere că nu sunt încă rezultatele recensământului. "Dacă păstrăm listele din 2012 pe care am mers anul trecut, când a fost făcută suspendarea preşedintelui, sunt peste 3 milioane de români peste graniţe", a mai spus Zgonea.
   
"Materia revizuirii Constituţiei va fi foarte grea, indiferent de echipa politică, să motivezi cetăţenii să vină la vot", a mai spus Zgonea, adăugând că el a mai făcut acest lucru de a mobiliza cetăţenii la vot şi "dacă e decizie politică, armata politică a PSD merge pe această variantă".
   
Întrebat dacă se poate lua în calcul varianta unui referendum pe 2 zile, Zgonea a spus că şi în 2 zile va fi greu să fie aduşi cetăţenii la vot.
   
Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, miercuri, Curtea Constituţională.
   

×
Subiecte în articol: referendum revizuirea constitutiei
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close