Antena 3 CNN Actualitate Verdict final în dosarul Microsoft: Dorin Cocoș, doi ani și patru luni, Niro, doi ani și patru luni, Gabriel Sandu, trei ani, Gheorghe Ștefan, șase ani

Verdict final în dosarul Microsoft: Dorin Cocoș, doi ani și patru luni, Niro, doi ani și patru luni, Gabriel Sandu, trei ani, Gheorghe Ștefan, șase ani

Verdict final în dosarul Microsoft: Dorin Cocoș, doi ani și patru luni, Niro, doi ani și patru luni, Gabriel Sandu, trei ani, Gheorghe Ștefan, șase ani
Sursa foto: Foto: Agerpres
03 Oct 2016   •   15:34

Zi grea pentru inculpații din dosarul Microsoft. Curtea Supremă judecă astazi ultimul termen în acest dosar, în care procurorii cer pedepse maxime.

Update: Mandatele au ajuns la secțiile de poliție din apropierea domiciliilor celor patru inculpați. Aceștia trebuie să ajungă în arest în cursul acestei zile.

Update: Verdict final în dosarul Microsoft.

Lui Dorin Cocoș i s-a majorat pedeapsa de la doi ani, la doi ani și patru luni. Totodată, omului de afaceri i se confiscă suma de nouă milioane de euro

Fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare. Judecătorii au menţinut decizia inițială în ceea ce privește sumele confiscate de instanţa de fond de la ceilalţi doi inculpaţi din dosar, şi anume de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan - 3.996.360 euro, iar de la fostul ministru Gabriel Sandu - 2.196.035 euro.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul Microsoft, pedeapsa fiind majorată de la 1,6 ani cu suspendare, dispusă iniţial. Totodată, omului de afaceri i se confiscă 2.5 milioane de dolari și un milion de euro.

Decizia Curții Supreme este definitivă.

Update:  Gabriel Sandu, la ieșirea de la Curtea Supremă:  ”Am făcut denunțuri împotriva grupării infracționale transnaționale și transguvernamentale. Prejudiciu în acest caz este 104 milioane de dolari, în perioada 2004-2008 și 114,5 milioane de euro 2009-2013. Era vorba de 27 de milioane de dolari prin care eu i-am recuperat prin neplata de la STS pentru că nu au furnizat nimic. Sunt toți miniștrii Educației și toți miniștrii Comunicaților și pentru toți cei pentru care s-a cerut aprobarea de la președintele Traian Băsescu pentru a fi cercetați”.

Update: Este spectacol la Curtea Supremă. Cei patru inculpaţi din dosarul Microsoft şi-au recunoscut vinovăţia, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a avut loc ultimul termen al procesului, Dorin Cocoş susţinând că regretă "din tot sufletul" faptele comise şi a promis că se va îndrepta ca un "bun român".

Un complet de cinci judecători de la instanţa supremă a finalizat judecarea dosarului Microsoft, în care sunt acuzaţi oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, fostul ministru Gabriel Sandu şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, scrie Agerpres. În ultimul cuvânt în sala de judecată, cei patru inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia şi au spus că regretă ce au făcut.

"Jur cu mâna pe inimă că regret din tot sufletul faptele pe care le-am făcut. Nu le mai pot îndrepta, decât printr-o atitudine civilizată, în cazul în care mă veţi condamna la muncă în folosul comunităţii. Îmi pare rău pentru ce am făcut. Nu îmi doresc decât să fiu un om normal. Sigur nu o să mai fac acest lucru, am greşit. Nu am vrut să fac niciodată lucruri de felul acesta, îmi doresc doar să mă îndrept ca un bun român ce sunt", le-a spus judecătorilor Dorin Cocoş.

Nicolae Dumitru aproape că a izbucnit în lacrimi în timp ce le citea magistraţilor de pe o foaie realizările sale. "Am construit o societate care de 23 de ani lucrează fără să aibă afaceri cu statul. Am creat peste 5.000 de locuri de muncă. Îmi exprim regretul profund pentru ceea ce am făcut. Simt că mi-am dezamăgit familia, prietenii şi cunoscuţii. Am doi băieţi. Doresc să repar răul făcut", a declarat Nicolae Dumitru.

Şi fostul primar Gheorghe Ştefan şi-a recunoscut vinovăţia, deşi el a refuzat acest lucru în timpul anchetei de la DNA. "Mă consider vinovat. Din afacerea Microsoft nu am pretins şi nu am primit bani. Vorbesc cu mâna pe Biblie. Sunt vinovat pentru că am exercitat influenţă asupra lui Gabriel Sandu. Vreau să colaborez cu organele judiciare, să vedem unde au ajuns banii. Merit o pedeapsă. Regret ce am făcut. Dacă aş fi ştiut legile, nu aş fi ajuns în faţa dumneavoastră", le-a spus Gheorghe Ştefan magistraţilor.

Fostul ministru Gabriel Sandu a anunţat în sala de judecată că a depus un denunţ la Departamentul de Justiţie din SUA şi la Ministerul Justiţiei din Austria, în care i-a reclamat pe directorii de la Microsoft, dar şi pe membrii grupării conduse de Claudiu Florică. "Eu nu înţeleg cum o grupare care a păgubit statul român cu 200 milioane de euro are impunitate, iar eu nici măcar circumstanţe. Până la urmă, înţeleg că eu sunt singurul vinovat, deşi am încercat să fac totul legal. Ar fi trebuit să aduc aici toate documentele şi să fac denunţurile necesare pentru a fi judecaţi cei 10 miniştri", a susţinut Gabriel Sandu.

Fostul ministru a fost întrerupt de preşedintele completului de judecată, care l-a rugat să explice cum a primit peste 2 milioane de euro într-un offshore şi ce a făcut cu aceşti bani. "Recunosc ce am făcut. Recunosc că am primit 2 milioane euro şi i-am folosit la plata campaniei electorale", a fost răspunsul dat de Gabriel Sandu.

La rândul lor, avocaţii au cerut judecătorilor să menţină condamnările date de prima instanţă, mai ales că trei dintre cei patru inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia. Urmează ca instanţa să anunţe sentinţa definitivă în acest proces.

Update: Dezvăluiri incredibile apar în cel mai mare dosar de corupţie din ultimii ani. Prejudiciul total în dosarul Microsoft ar fi de 218 milioane de dolari, nicidecum doar 16 milioane, cum apare în rechizitoriul DNA. O spune chiar unul dintre inculpaţi, Gabriel Sandu, în faţa judecătorilor. Toata lumea știa că mininiștri trebuie să finanțeze partidele, aveau indicații scrise, pe cine și unde angajează, mai spune Sandu.

Update: Decebal Draghiş, unul dintre intermediarii din afacerea Microsoft, a declarat, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că i-a dat fostului primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan mari sume de bani în pungi sau genţi "ieftine", bani ce proveneau de la Claudiu Florică. Judecătorii de la instanţa supremă l-au audiat pe Decebal Draghiş, ca martor la cererea avocatului lui Gheorghe Ştefan, scrie Agerpres.

Decebal Draghiş a relatat faptul că l-a cunoscut pe Gheorghe Ştefan în anul 2008, prin intermediul unei cunoştinţe comune, Gabriel Morar, acesta din urmă fiind cel care i-a facilitat obţinerea unor contracte la Oil Terminal Constanţa. În anul următor, Draghiş spune că a înregistrat două societăţi offshore, pentru a desfăşura activităţi în domeniul petrolier, însă împuternicit pe cele două societăţi era o avocată, Luminiţa Mazilu.

"În anul 2009, la solicitarea lui Gheorghe Ştefan am acceptat să folosesc cele două firme offshore pentru a încheia contracte în legătură cu servicii IT. Plăţile urmau să se facă în favoarea lui Gheorghe Ştefan. Pe Claudiu Florică l-am cunoscut după ce mi-a fost prezentat de Gheorghe Ştefan la hotelul Marshal. După această întrevedere, am stabilit să mă întâlnesc cu Florică pentru a perfecta contractele. Ulterior, m-am deplasat cu avocata Luminiţa Mazilu la sediul firmei lui Claudiu Florică pentru a semna contractele. Mi s-a explicat că are nevoie de o firmă tampon pentru acele contracte, eu eram pe dinafara subiectului. Nu am prestat nimic în baza contractelor, dar au fost efectuate plăţi. Banii de la Florică au intrat în două tranşe, în total aproximativ 4 milioane de dolari. Iniţial, convenisem ca eu să iau un comision de zece la sută pe care nu l-am mai obţinut", a spus Decebal Draghiş.

Martorul a adăugat că banii de la Claudiu Florică ajungeau în baza unor contracte fictive în firmele unui alt intermediar, Toni Răzvan, acesta îi scotea cash şi îi dădea lui, pentru a-i remite lui Gheorghe Ştefan.

"Toni Răzvan îmi aducea banii în pungi sau în genţi ieftine. Banii îmi erau aduşi de regulă la birou şi în aceeaşi zi dădeam mai departe lui Gheorghe Ştefan, în diverse locaţii, într-un un apartament al acestuia din Bucureşti, la hotelul Marshal sau la hotelul lui Dorin Cocoş. Am efectuat plăţi şi prin virament, inclusiv pentru două apartamente ale lui Gheorghe Ştefan din Piatra Neamţ. Banii daţi lui Gheorghe Ştefan erau în lei, şi mai mari şi mai mici, de aia plasele erau aşa voluminoase", a mai spus martorul.

Știre inițială: Zi grea pentru inculpații din dosarul Microsoft. Curtea Supremă judecă astazi ultimul termen în acest dosar, în care procurorii cer pedepse maxime.

În primă instanță, în dosarul Microsoft au fost condamnați: oamenii de afaceri Nicolae Dumitru, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, Dorin Cocoș — doi ani cu executare, fostul ministru Gabriel Sandu - doi ani cu executare și fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan - trei ani cu executare.
În plus, magistrații au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Nicolae Dumitru, 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 euro de la Dorin Cocoș, 3.996.360 euro de la Gheorghe Ștefan.
 
Sentinţele care vor fi pronunţate acum de judecători vor fi definitive.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close