Antena 3 CNN Actualitate Zi importantă pentru Laura Codruța Kovesi, în lupta pentru funcția de procuror-șef european

Zi importantă pentru Laura Codruța Kovesi, în lupta pentru funcția de procuror-șef european

Zi importantă pentru Laura Codruța Kovesi, în lupta pentru funcția de procuror-șef european
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Sep 2019   •   11:19

Negociatorii Consiliului Uniunii Europene şi cei ai noului Parlament European format după alegerile din 23-26 mai vor avea marţi o primă rundă de discuţii cu privire la desemnarea şefului Biroului Procurorului Public European (EPPO), poziţie pentru care se află în cursă şi Laura Codruţa Kovesi, a declarat luni, un purtător de cuvânt al preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE.

"Consiliul este angajat faţă de înfiinţarea EPPO până în noiembrie 2020. Pentru a face acest lucru, este important ca procurorul-şef al EPPO să fie numit cât de curând posibil. Procurorul-şef are un rol important în înfiinţarea Biroului", a declarat pentru AGERPRES un purtător de cuvânt al preşedinţiei finlandeze.

Acesta a precizat că preşedinţia Consiliului UE, împreună cu ceilalţi doi membri ai trioului care constituie echipa de negociere (din Croaţia şi Portugalia), a luat notă de formarea noii echipe de negociere a PE şi este gata să reia negocierile cât de repede posibil.

"Următoarea discuţie între trioul de negociere al Consiliului UE şi noua echipă de negociere a PE va avea loc marţi, 17 septembrie. Plecând de la primele contacte cu negociatorii PE, negociatorii Consiliului vor discuta apoi paşii următori în COREPER (Comitetul reprezentanţilor permanenţi ai ţărilor membre ale UE)", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, preşedinţia finlandeză a Consiliului UE ia în calcul includerea acestui subiect pe agenda reuniunii de joi a COREPER.

La 12 septembrie, Parlamentul European, care după alegerile europene din luna mai şi-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruţa Kovesi, şi-a desemnat noua echipă de negociatori pentru funcţia de procuror-şef european.

Noua echipă este formată din preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputată germană din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), membru al grupului S&D din Spania, şi Maite Pagazaurtundua, vicepreşedintă a comisiei LIBE şi membră a grupului Renew Europe, tot din Spania, a anunţat joi pe contul său de Facebook eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

Procedura de desemnare a noului procuror-şef european nu s-a finalizat până la încheierea mandatului fostului Parlament European, motiv pentru care a fost necesară desemnarea unei noi echipe de negociere. În cursă se mai aflau la momentul respectiv românca Laura Codruţa Kovesi, candidata preferată de Parlamentul European, şi francezul Jean-Francois Bohnert, favoritul Consiliului UE în urma unui vot în COREPER desfăşurat în luna februarie.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Laura Codruta Kovesi
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close