Antena 3 CNN Actualitate Zile libere pentru români în luna mai. Prevederile din Codul muncii se aplică şi bugetarilor, şi celor care lucrează la privat

Zile libere pentru români în luna mai. Prevederile din Codul muncii se aplică şi bugetarilor, şi celor care lucrează la privat

Românii vor avea mai multe zile libere în luna mai, conform Codului muncii, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat.

Zile libere pentru români în luna mai. Prevederile din Codul muncii se aplică şi bugetarilor, şi celor care lucrează la privat
Sursa foto: Getty Images I Nora Carol Photography
de Georgiana Adam    |    08 Apr 2024   •   12:00

Codul muncii garantează mai multe zile libere în luna mai, cu ocazia Zilei Muncii și a Sărbătorilor pascale. 

În cazul neacordării zilelor libere legale, angajatorii pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Prevederile referitoare la zilele libere din luna mai se aplică tuturor angajaților, indiferent dacă lucrează în mediul privat sau la stat.

Angajatorii sunt obligați, conform Codului muncii, să acorde salariaților un număr de patru zile libere în luna mai. 

Românii care nu vor avea zile libere de Paşte

Deși Codul muncii garantează angajatilor dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, anumite categorii de angajați sunt obligate să-și desfășoare activitatea şi în zilele nelucrătoare. 

Acest lucru se aplică în special angajaților din unitățile sanitare, cele din domeniul alimentaţiei publice, ordine publică, precum și celor care lucrează în sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau a specificului activității respective.

Conform prevederilor legale, în situația acestei categorii de angajați, perioada respectivă trebuie compensată cu timp liber echivalent, în următoarele 30 de zile. 

În cazul în care acordarea timpului liber este imposibilă, aceștia au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

În ceea ce privește angajații care au beneficiat deja de zilele libere menționate (creștini de rit catolic ori protestant), aceștia vor beneficia și ei de zilele libere aferente sărbătorii ortodoxe dar, așa cum precizează Codul muncii, "vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator".

Zilele libere pe care le vor avea românii în luna mai

Respectivele libere sunt aferente zilei de 1 mai (miercuri) și sărbătorilor pascale. Astfel, Ziua Muncii, celebrată în prima zi a lunii mai, va fi liberă.

Urmează suita celor trei zile de sărbătoare religioasă creștin-ortodoxă: Vinerea Mare (3 mai) și cele două zile de Paște (duminică, 5 mai și luni, 6 mai).

Datorită faptului că 1 mai cade într-o zi de miercuri, iar Vinerea Mare pe 3 mai, bugetarii vor beneficia de ziua de 2 mai ca zi liberă, însă vor trebui să o recupereze ulterior, potrivit avocatnet.ro.

×
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close