Antena 3 CNN Actualitate Sărbătoarea Aviației Române. Avioanele şi elicopterele de luptă vor survola astăzi cerul, în Bucureşti

Sărbătoarea Aviației Române. Avioanele şi elicopterele de luptă vor survola astăzi cerul, în Bucureşti

Astăzi este sărbătorită Ziua Aviației Române şi a Forţelor Aeriene. Cerul Capitalei va fi brăzdat de avioane şi elicoptere de luptă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iul 2023   •   10:14

Evenimentul va avea loc la monumentul eroilor din Piaţa Aviaţiei. Acolo se va desfăşura o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane în memoria eroilor aviației. 

Aviaţa Română a luat naştere în anul 1910, iar primul avion militar a fost priectat de Aurel Vlaicu. 

"Sărbătorim, prin tradiție, Ziua Aviației Române şi a Forţelor Aeriene, odată cu praznicul Sfântului și Slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al aviatorilor români. În 2023, cinstim Forțele Aeriene Române și pe toți cei care au activat sau își desfășoară activitatea în această categorie de forțe a Armatei României, și la împlinirea a 110 ani de la înființarea Aeronauticii Militare în România. 

Citeşte şi: Calendar ortodox 20 iulie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Sfântul Ilie

Țara noastră a fost printre primele din lume care au înțeles potențialul aviației, iar printre pionierii aeronauticii mondiale s-au numărat și români precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coandă, care au avut contribuții importante la scrierea primelor pagini ale fascinantei istorii a zborului umanității.

Aducem, astăzi, un omagiu tuturor eroilor aviatori români căzuți la datorie de-a lungul timpului, în misiuni de luptă sau de antrenament. Curajul și sacrificiul lor nu vor fi nicicând uitate! Datorăm recunoștință și profund respect tuturor generațiilor de militari care, în ultimii 110 ani și-au servit țara ca aviatori și personal aeronautic, dar și ca apărători antiaerieni și radiolocatoriști, luptând pentru a păstra sigur cerul României", a declarat Ministrul Apărării Naționale într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Aviației Române. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close