Antena 3 CNN Actualitate Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită în mai multe zone din ţară. Vezi unde au loc manifestări

Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită în mai multe zone din ţară. Vezi unde au loc manifestări

Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită în mai multe zone din ţară. Vezi unde au loc manifestări
15 Mar 2010   •   08:33

Ziua maghiarilor de pretutindeni, care marchează începutul revoluţiei de la 1848 la Budapesta, este sărăbătorită luni. În mai multe zone din ţară vor fi organizate manifestaţii de amploare, la care sunt aşteptaţi să participe mii de maghiari.
Evenimentul vine pe fondul tensiunilor iscate de secui, care vor ca limba maghiară să devină oficială în Ţinutul secuiesc.

Duminică, peste 100 de persoane, membri şi simpatizanţi ai Noii Drepte, au protestat la Cluj-Napoca faţă de propunerea de oficializare a limbii maghiare în Ţinutul Secuiesc şi proiectul de regionalizare a României.

Secuii au adoptat vineri o hotărâre conform căreia limba maghiară să aibă acelaşi statut cu limba română în Harghita, Covasna şi Mureş, susţinând că în aceste zone există discriminări.

Decizia de a oficializa maghiara în Ţinutul Secuiesc a fost primită, însă, cu indignare de către autorităţi.

Ziua maghiarilor de pretutindeni va fi sărbătorită luni în cele mai multe localităţi din Transilvania. La Târgu Mureş, manifestările vor fi organizate separat de reprezentanţii PCM şi de cei ai UDMR. Maghiarii vor comemora şi evenimentele din martie 1990, de la Târgu Mureş.

La Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Târgu Secuiesc, mii de persoane se vor aduna pentru a asculta discursurile omagiale şi vor depune coroane de flori la monumentele luptătorilor şi martirilor.

Autorităţile au început cu câteva zile înainte pregătirile pentru 15 martie, decorând străzile cu cocarde în culorile roşu-alb-verde. Mai mult, circulaţia rutieră este restricţionată în mai multe zone pentru a nu împiedica manifestaţiile.



Antena 3


×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close