Antena 3 Actualitate Ziua Marinei 2021. Program complet al evenimentelor - participare doar cu test COVID sau dovada vaccinării

Ziua Marinei 2021. Program complet al evenimentelor - participare doar cu test COVID sau dovada vaccinării

de Mia Lungu    |    05 Aug 2021   •   19:56
Ziua Marinei 2021. Program complet al evenimentelor - participare doar cu test COVID sau dovada vaccinării
Sursa foto: Hepta

Ziua Marinei 2021. Statul Major al Forţelor Navale organizează, în perioada 4-15 august, în oraşele Constanţa, Mangalia, Brăila, Tulcea şi Bucureşti, o serie de activităţi dedicate Zilei Marinei Române.

Anul acesta, activităţile se vor desfăşura, atât online, cât şi cu participarea publicului, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Ziua Marinei 2021. Program complet al evenimentelor

Săptămâna Spiritualităţii Marinăreşti începe luni, 9 august, când va fi lansată, pe canalul TVR 1, noua carte de vizită (video) a Forţelor Navale Române. În aceeaşi zi, la VIVO Mall Constanţa va fi prezentată o expoziţie de pictură şi de fotografie cu tematică marină (expun: Alexandru Ghinea şi Marcel Almăjanu), iar la Brăila Mall militarii fluviali vor organiza expoziţii de navomodele, instrumente de lucru pe hărţile de navigaţie şi echipamente militare specifice infanteriei marine, ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj.    

Marţi, 10 august, vor fi lansate două noi proiecte de responsabilitate socială, în care sunt implicaţi marinarii militari, respectiv „Lumea de sub navă”, în colaborare cu Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Copilului Filiala Constanţa, şi „Decada Oceanului Planetar, 2021 - 2030”, în colaborare cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO.    

Vineri, 13 august, patru nave militare româneşti şi o navă militară turcească vor ocupa dispozitivul fix din faţa clădirii Comandamentului Flotei, de pe faleza din Constanţa. Acestea vor arbora pavilionul, geacul, marele pavoaz şi pavoazul electric în zilele de 14 şi 15 august.  

Ziua Recunoştinţei va fi marcată sâmbătă, 14 august, când vor fi organizate ceremonii de depuneri coroane de flori la Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea, pentru a cinsti memoria eroilor marinari. Totodată, la Constanţa va fi organizată, în portul militar, o festivitate de acordare a unor embleme, plachete şi medalii personalului militar şi civil, care a obţinut rezultate meritorii în procesul de instrucţie din ultimul an. 

Anul acesta, porturile militare Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea vor putea fi vizitate de populaţia civilă sâmbătă, 14 august, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2. „Ziua Porţilor Deschise”, în porturile militare, va fi organizată conform următorului program orar:

Constanţa – orele 09.00-17.00, cu acces pe la Poarta 1 şi Poarta 1 bis, până la ora 16.00;

Mangalia – orele 09.00-15.00;

Brăila – orele 10.00-15.00;

Tulcea – orele 10.00-15.00.

În cele patru locaţii, vizitatorii vor avea ocazia să viziteze expoziţiile de tehnică şi armament şi să interacţioneze cu marinarii militari şi cu reprezentanţii instituţiilor de învăţământ militar de marină.  

Nu vor lipsi de la ediţia din acest an a sărbătorii tuturor marinarilor, militari şi civili, concertele susţinute de Muzica Militară a Forţelor Navale. Reprezentaţiile vor fi accesibile publicului larg şi se vor desfăşura pe Faleza Cazinoului din Constanţa, duminică, 8 august, orele 19.00 – 20.00, respectiv vineri, 13 august, orele 19.00 – 20.00.  

Duminică, 15 august, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, va fi organizată o ceremonie, în portul militar Constanţa, în intervalul orar 10.00-11.00, în cadrul căreia va fi citit ordinul comun al miniştrilor apărării naţionale, transporturilor şi administraţiei şi internelor, după care vor fi acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” şi Direcţiei Hidrografice Maritime.  

Navele aflate pe mare, în dispozitivul din faţa clădirii Comandamentului Flotei, vor executa o defilare navală pe itinerariul Constanţa – Midia şi retur. O formaţie de aeronave, formată din trei elicoptere Puma şi patru avioane F-16 româneşti, precum şi două avioane Typhoon britanice şi un avion Poseidon (P-8) american, va survola dispozitivul de nave şi portul militar Constanţa, în jurul orei 11.00.

Ziua se va încheia cu retragerea cu torţe, la ora 20.30, pe traseul Cazino - Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, precum şi cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanţa.  

Ziua Marinei 2021. Reguli de acces pentru participanți

Persoanele (cu vârsta minimă de 12 ani) care doresc să participe la activităţile organizate în porturile militare Constanţa, Mangalia, Brăila, Tulcea trebuie să prezinte, pe hârtie sau în format electronic, unul dintre următoarele documente:

• rezultatul negativ al unui test PCR/antigen pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte;  

• dovada vaccinării, cu un vaccin autorizat pentru COVID-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la a doua doză sau de la doza unică;  

• un document eliberat de un laborator autorizat sau un certificat medical care să ateste faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată cu COVID-19, într-un interval cuprins între 30 şi 180 de zile anterior datei de 14 august.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close