Antena 3 CNN Actualitate Ziua Naţională a României, prilej de doliu pentru unguri

Ziua Naţională a României, prilej de doliu pentru unguri

Ziua Naţională a României, prilej de doliu pentru unguri
Sursa foto: Foto: Intact Images
01 Dec 2010   •   18:33

Ziua Naţională a României, zi de doliu pentru maghiari, susţine europarlamentarul Laszlo Tokes. Acesta consideră că pe 1 decembrie 1918, Ardealul a fost furat Ungariei, motiv pentru care în ţara vecină au bătut clopotele.

“Aceasta zi e una de doliu pt noi, nu de sarbatoare.(...) Noi am putea sărbători ziua asta dacă am avea ce sărbători. Nu s-a onorat promisiunea de la Alba Iulia”, a declarat, miercuri, Lazlo Tokes.

Tot miercuri, in cadrul unei ceremonii din Budapesta, vicepresedintele Parlamentului European a declarat ca urmarile Tratatului de pace de la Trianon se fac inca simtite si trebuie remediate, potrivit Mediafax.

Tokes a spus ca numarul maghiarilor din Bazinul Carpatilor s-a redus cu circa un million in ultimii 20 de ani,  in timp ce populatia Ungariei a scazut sub zece milioane de locuitori anul trecut.

El a precizat ca este “dramatica” modificarea raportului intre romanii si maghiarii din zonele care au fost cedate Romaniei de catre Ungaria in urma Tratatului, care a ajuns la 80 la 20 la suta dupa 1920, de la cel initial de 55 la 45 la suta. Acest lucru este o consecinta, a adaugat vicepresedintele PE citat de Mediafax, a “asimilarii artificiale” a etnicilor maghiari, stabilirii unui numar mare de romani in orasele etnicilor ungari si a stimulentelor acordate etnicilor maghiari pentru a parasi tara natala

×
Subiecte în articol: 1 Decembrie Laszlo Tokes
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close