Antena 3 CNN Actualitate ZIUA PĂMÂNTULUI 2019. Ce înseamnă de fapt ZIUA PĂMÂNTULUI și ce sărbătorim

ZIUA PĂMÂNTULUI 2019. Ce înseamnă de fapt ZIUA PĂMÂNTULUI și ce sărbătorim

ZIUA PĂMÂNTULUI 2019. Ce înseamnă de fapt ZIUA PĂMÂNTULUI și ce sărbătorim
22 Apr 2019   •   09:47

ZIUA PĂMÂNTULUI 2019 În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2019 Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2019 După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2019 În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2019 În vremuri străvechi, Pământul era considerat o zeitate, în cele mai multe culturi. Aztecii aveau o zeiţă a pământului, ca şi hinduşii; dacii aveau un zeu, la fel ca şi egiptenii sau mesopotamienii. În mitologia romană exista Tellus sau Terra Mater, o zeiţă care personifica Pământul – numele Terra Mater şi Tellus Mater înseamnă ambele Mama Pământ în latină. Romanii se închinau la Tellus ca să îi ferească de cutremure; însă, împreună cu zeiţa recoltelor, Ceres, Tellus asigura şi productivitatea pământurilor agricole, era asociată şi cu maternitatea, căsătoria, proteja femeile însărcinate şi animalele gestante.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2019 La fel de importantă era pentru greci Gaia sau Geea, personificarea Pământului în mitologia lor. Geea era considerată drept element primordial, din care se trăgeau toţi ceilalţi zei. Geea s-a născut după Chaos (Haosul), şi i-a zămislit pe Uranus (Cerul), Ourea (Munţii) şi pe Pontus (Marea).

ZIUA PĂMÂNTULUI 2019 Inclusiv în vocabularul de astăzi avem urmele acestor zeităţi. Cuvintele care se referă la Pământ, în limba română, sunt formate fie de la rădăcina ”Terra”, fie de la ”Tellus” – ”terestru”, respectiv ”teluric”, ar fi două exemple. Pe de altă parte, termenii ştiinţifici precum geografie, geocentric, geotermal folosesc prefixul grecesc geo-, derivat din numele zeiţei Gaia sau Geea.

ZIUA PĂMÂNTULUI 2019  Denumirea de ”Pământ”, din limba română, este singura care nu provine din vechea mitologie greacă sau romană, spre deosebire de majoritatea corpurilor cereşti cunoscute la acea dată (de exemplu Marte, Venus, Neptun etc.). În română, cuvântul „pământ” provine din latinescul ”pavimentum”, care înseamnă „pământ bătătorit şi nivelat”, „pardoseală cu lespezi sau mozaic”, „pavaj”, „podea”, „drum pietruit”, „loc neted”, „bătătură”.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close