Antena 3 CNN Actualitate Zboruri anulate și curse întârziate de Paște în mai multe zone din Europa

Zboruri anulate și curse întârziate de Paște în mai multe zone din Europa

Aviația europeană se pregătește pentru întreruperi ale călătoriilor de Paște, marcate de greve și anulări, într-un test major al capacității industriei de a preveni repetarea haosului sezonului de vacanță de vară de anul trecut.

Zboruri anulate și curse întârziate de Paște în mai multe zone din Europa
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    07 Apr 2023   •   11:10

În ultimele săptămâni au avut loc greve în Franța, Portugalia, Marea Britanie și Germania, greve ce ar putea duce la întreruperea călătoriilor aeriene în anumite părți ale Europei chiar de sărbătorile de Paște, au declarat oficiali ai companiilor aeriene, aeroporturilor și autorităților de trafic aerian pentru Reuters

"Vor fi întârzieri. Nu există nicio îndoială", a spus Steven Moore, care este responsabil cu operațiunile de management al traficului aerian la Eurocontrol. 

Detaliile privind întârzierile rămân neclare, dar avertismentele ilustrează cât de vulnerabilă rămâne aviația la presiunile externe, în ciuda eforturilor de a evita repetarea cozilor și anulărilor de anul trecut. 

Companiile aeriene sunt frustrate de escaladarea acțiunilor industriale după ce au lucrat luni de zile pentru a rezolva problema presantă a penuriei de forță de muncă printr-o mai bună coordonare și prin recrutarea de personal pentru o potențială revenire la nivelurile de trafic pre-pandemie. 

„Cred că este un lucru pentru care trebuie să ne pregătim și facem tot posibilul să încercăm să atenuăm acest lucru. Dar, desigur, este foarte dificil pentru că... uneori primești un preaviz în doar 24 de ore”, a declarat Johan Lundgren, CEO al unei companii aeriene.   

Este puțin probabil ca acest lucru să potolească o dezbatere asupra regulilor stricte ale Uniunii Europene de despăgubire a pasagerilor. Companiile aeriene spun că trebuie să plătească despăgubiri fără a fi compensate pentru întârzierile din traficul aerian. 

Grupurile pentru consumatori spun că grevele controlorilor traficului aerian nu sunt noi, iar companiile aeriene ar trebui să reacționeze mai repede și să plătească despăgubiri. 

Lobby-ul european al consumatorilor BEUC a spus că plățile anticipate ale consumatorilor pentru biletele de avion ar trebui eliminate treptat, în special în perioadele de întrerupere, deoarece companiile aeriene cheltuiesc adesea acești bani rapid, lăsând consumatorii să lupte luni de zile pentru a-și recupera banii. 

Întârzieri și zboruri anulate

Previziunea noilor întârzieri a apărut în momentul în care Franța a fost cuprinsă, joi, de ultimul dintr-o serie de proteste naționale împotriva reformei pensiilor. 

Numai grevele Franței au cauzat până acum mii de ore de întârzieri, uneori declanșând 70.000 de minute de întârzieri într-o singură zi, pe baza datelor partajate de Eurocontrol. 

Dacă un zbor este întârziat la începutul unei zile, există un efect de agravare, deoarece avioanele sosesc mai târziu și decolează mai târziu în aeroporturile lor de destinație, provocând probleme sistemice. 

Din 13 martie, autoritatea de aviație civilă a Franței, DGAC, a cerut aproape zilnic companiilor aeriene să-și reducă zborurile cu 20% până la 30% în mai multe aeroporturi, inclusiv al doilea cel mai mare aeroport din Paris, Orly. 

Michael O'Leary, CEO-ul unei companii aeriene, s-a plâns că aceste lovituri perturbă capacitatea companiilor aeriene de a traversa spațiul aerian francez, unde zborurile reprezintă aproximativ 15% din traficul european, potrivit Eurocontrol. 

El a cerut săptămâna trecută Comisiei Europene să facă mai mult pentru a opri astfel de greve care perturbă zborurile, prin introducerea unor reguli minime de serviciu, deși experții din industrie spun că grevele sunt o problemă națională. 

Cererile au crescut semnificativ

Perturbațiile coincid cu o redresare a cererii de călătorii. Plecările din Marea Britanie în weekendul de Paște vor crește cu 11% față de anul trecut și cu 650% față de 2021, deși vor rămâne cu aproximativ 13% mai mici decât înainte de pandemie, pe baza datelor Cirium. 

Slabe șanse de revenire în Franța

Din păcate, există puține semne de reconciliere în Franța. 

Fabrice Criquet, secretarul general al sindicatului Force Ouvriere la operatorul aeroporturilor din Paris ADP (ADP.PA), a declarat că singura modalitate prin care situația ar putea reveni la normal este ca guvernul președintelui Emmanuel Macron să retragă reforma pensiilor. 

„Grevele urmăresc să perturbe operațiunile prin definiție, asta fac, protestăm de luni de zile față de această reformă a pensiilor și vom continua să facem acest lucru”, a declarat el pentru Reuters. 

Se caută soluții 

Grevele sindicatelor din diverse industrii au provocat întreruperi și în călătoriile în Germania în ultimele săptămâni, unii directori din industrie cerând o nouă abordare a disputelor pentru a minimiza tumultul. 

Numai pe aeroportul din Frankfurt, peste 300.000 de pasageri nu au putut zbura din cauza grevelor. 

„Pentru noi, acest lucru a însemnat o sumă semnificativă de milioane de euro în ceea ce privește veniturile pierdute”, a declarat șeful aeroportului din Frankfurt, Stefan Schulte, pentru Reuters. 

 "Trebuie să ne întrebăm dacă nu ar fi mai bine să avem un armistițiu coordonat pentru infrastructura critică. Să nu avem greve diferite în momente diferite, care afectează întotdeauna atât de puternic întregul sistem", a adăugat el. 

Nici în Portugalia lucrurile nu sunt bune

În Portugalia, ofițerii de control la frontieră urmează să facă grevă săptămâna aceasta. 

Asociația Hotelurilor și Întreprinderilor de Turism din Algarve a cerut măsuri preventive, avertizând că grevele de control la frontieră ar putea avea un impact grav asupra reputației regiunii în rândul turiștilor, un motor cheie al economiei Algarve. 

Companiile aeriene și aeroporturile, criticate în mass-media și în parlament pentru gestionarea de anul trecut a creșterii traficului aerian, spun că sunt blocate de faptul că nu au aproape nicio influență asupra tulburărilor industriale în spirală din Europa.   

×
Subiecte în articol: zboruri anulate Europa
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close