Antena 3 CNN Actualitate Zsolt Torok: Sunt onorat că mă aflu printre cei care au ajuns pe vârful Nanga Parbat

Zsolt Torok: Sunt onorat că mă aflu printre cei care au ajuns pe vârful Nanga Parbat

Zsolt Torok: Sunt onorat că mă aflu printre cei care au ajuns pe vârful Nanga Parbat
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
28 Iul 2013   •   16:45
Alpinistul Zsolt Torok a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că este onorat că se află printre puţinii alpinişti din lume care au reuşit să escaladeze vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m).
"Nanga Parbat este o mare parte din istoria alpinismului şi într-adevăr mă simt onorat că sunt unul dintre cei puţini care au reuşit să ajungă acolo sus. Sunt foarte puţini alpinişti care au reuşit să ajungă pe Nanga Parbat, faţă de Everest, faţă de alţi munti, şi sunt foarte mulţi care au murit acolo. Nu am folosit serpaşi, nu am folosit oxigen, şi nu am avut ajutor din partea altor echipe", a declarat Torok, conform Mediafax.

La 19 iulie, echipa de alpinişti formată din Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek, a reuşit în premieră naţională să escaladeze Vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell. Cucerirea celui de-al nouălea ?opt-miar? al lumii s-a realizat pe un traseu care a durat mai bine de o lună de la data plecării din Bucureşti spre Pakistan. Echipa românească a fost şi singura care a rămas pe munte în ultima parte a traseului, ca urmare a tragediei din 23 iunie, în care 11 alpinişti străini au fost ucişi într-un atac terorist asupra taberei Diamir, situată pe celălalt versant al muntelui.
"Este cea mai mare performanţă a alpinismului românesc de până acum, în toate istoria lui", a declarat Eugen Popescu, managerul proiectului. 
Nanga Parbat, numit şi "Muntele destinului", este situat în partea vestică a lanţului Himalaya, în Pakistan. Versantul Rupal, pe care au urcat alpiniştii români, este cea mai mare şi mai dificilă rută de escaladare a vârfului Nanga Parbat.
 

×
Subiecte în articol: himalaya alpinism record lant pakistan
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close