Antena 3 CNN Politică Alexandru Rafila: "Vaccinurile care au impact mare pentru sănătatea publică trebuie să beneficieze de compensare"

Alexandru Rafila: "Vaccinurile care au impact mare pentru sănătatea publică trebuie să beneficieze de compensare"

Profesorul Alexandru Rafila a comentat, la Antena 3, anunțul președintelui Camerei Deputaților, ce preciza că persoanele care nu sunt vulnerabile s-ar putea să plătească pentru vaccinul anti-COVID.

de Maria Zărnescu    |   

Reprezentantul României la OMS susține că vaccinurile ar trebui să fie compensate pentru toate categoriile de persoane, așa cum se întâmplă în multe state din UE.

"Cred că domnul președinte Orban se referă la faptul că, în cazul în care se va ajunge la o vaccinare sezonieră, precum vaccinare pentru gripă, va trebui să plătim acest vaccin, așa cum se plătește vaccinul gripal.

Sigur că, din punct de vedere al sănătății publice aș vrea să comentez: așa este la gripă acum, doar categoriile vulnerabile sunt vaccinate gratuit, dar eu am spus întotdeauna că vaccinurile care au impact foarte mare pentru sănătatea publică trebuie să beneficieze și de compensare.

Majoritatea, dacă nu toate țările din UE, compensează vaccinurile. Toate vaccinurile administrate la adulți, pentru că discutăm de vaccinarea adulților, în această situație sunt compensate într-o măsură mai mare sau mai mică, dar gândiți-vă că o femeie vrea să se vaccineze împotriva infecției cu papilloma virus, deci vaccinul HPV, trebuie să plătească 2.000 de lei. E clar că lucrul acesta trebuie cumva reglementat, cât vaccinurile să beneficieze de compensare", spune profesorul Alexandru Rafila.

Deputatul PSD a explicat modul și situația în care, în  opinia lui, serul anti-COVID ar putea ajunge pe lista vaccinurilor cu plată.

"În momentul în care această campanie se încheie, atunci se poate renunța la gratuitatea vaccinului și se trece într-un sistem în care cine își dorește să se vaccineze să își procure singur vaccinul, pe baza unei prescripții medicale", a mai adăugat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Ludovic Orban: "Vaccinul anti-COVID ar putea să nu mai fie gratuit"

Vaccinarea anti-COVID pentru persoanele care nu sunt considerate vulnerabile ar putea fi făcută contra cost, ca în cazul gripei, spune președintele PNL, Ludovic Orban.

"Și așa... noi organizăm vaccinarea gratuită. Statul român suportă toate costurile de vaccinare. E o situație excepțională, dar și aici aș spune că mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup, dar până la urmă se va merge pe un mecanism, de exemplu, ca la vaccinarea de gripă, în care numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, iar celelalte categorii de cetățeni vor trebui să se vaccineze, că e răspunderea lor. Aici e vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi", spune Ludovic Orban.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM