Antena 3 CNN Actualitate Amenzile rutiere ar putea creşte de la 1 ianuarie 2024 | MAI nu mai vrea ca punctul de amendă să rămână plafonat

Amenzile rutiere ar putea creşte de la 1 ianuarie 2024 | MAI nu mai vrea ca punctul de amendă să rămână plafonat

Amenzile rutiere ar putea creşte de la 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de ordonanţă al Ministerului Afacerilor Interne, care prevede ca punctul de amendă să nu mai rămână plafonat la nivelul din 2018.

de Laura Dinu    |   

Potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), mecanismul de calculare a valorii punctului-amendă se va modifica și va reprezenta doar 5% din salariul minim brut, nu 10%, ca în prezent. 

În ciuda faptului că, procentual, punctul-amendă va scădea, valoarea în bani a acestuia ar crește la 165 de lei, deoarece s-ar renunța la îngheţarea anuală a valorii punctului-amendă la 145 de lei, scrie avocatnet.ro

Această măsură a fost propusă “în vederea evitării practicii de plafonare anuală a valorii punctului-amendă”, după cum apare în nota de fundamentare a proiectului de OUG de la MAI. 

Cu alte cuvinte, Codul rutier va fi modificat, astfel încât un punct-amendă va reprezenta valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului. 

Practic, se va reduce valoarea punctului-amendă de la 10% la 5% din salariul minim brut pe țară. Cu toate astea, după ce schimbarea ar intra în vigoare și s-ar elimina și plafonarea anuală, valoarea punctului-amendă ar crește la 165 de lei (5% din 3.300 de lei, cât e salariul minim acum). 

Valoarea punctului-amendă a fost plafonată de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea din 2017, respectiv la 145 de lei.  

Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Schimbarea modului de calcul al punctului-amendă e programată să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2024, dată la care expiră și plafonarea, ceea ce înseamnă că, în condițiile în care salariul minim se menține același, valoarea punctului-amendă va crește la 165 de lei. 

În funcție de abaterile de la Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi cu următoarele valori: 

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei); 
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei); 
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei); 
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei); 
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei) - se aplică doar persoanelor juridice. 

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat la Guvern și publicat în Monitorul Oficial. Totuși, schimbarea modului de calcul al punctului-amendă se va aplica de la 1 ianuarie 2024.

Subiecte în articol: punct amenda amenzi cod rutier
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași